Wygralem z urzędem pracy i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Tomek Ch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek Ch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam w lutym tego roku zostałem skreślony z listy bezrobotnych i pozbawiony prawa do zasiłku z powodu braku wstawienia się na listowne wezwanie.
Odwolalem się od decyzji UP i sprawę wygrałem.zaznaczę przy tym że od lutego do maja trwało rozstrzyganie mojej sprawy i w tym czasie nie pdbierałam zasiłku oraz nie byłem ubezpieczony przez UP.Teraz otrzymałem wezwanie do ponownego wstawienia się do UP.
w związku z tym mam pytanie:
-co z zaległym zasilkiem od lutego do maja-czy oddadzą mi te pieniądze?
- jeśli nie oddadzą to co mogę z tym zrobić

Tomek Ch napisał:
Odwolalem się od decyzji UP i sprawę wygrałem
mówi pan o wojewodzie czy o etapie sądowym?
jaka była treść rozstrzygnięcia?

Otrzymałem pismo od II instancji że decyzja Up zostaje w całości i nieodwołalnie oddalona. Uznano za bezpodstawne usunięcie mnie z listy i pozbawienie mnie zasiłku. Teraz dostałem wezwanie żeby się wstawić w Up pracy celem potwierdzenia gotowości do przyjęcia pracy. Czyli krótko mówiąc odzyskałem status bezrobotnego. Pozostaje tylko pytanie czy oddadzą mi zaległy zasiłek od lutego do maja

Tomek Ch napisał:
Otrzymałem pismo od II instancji że decyzja Up zostaje w całości i nieodwołalnie oddalona
Organ II instancji nic nie moze oddalić.
Panu chyba chodzi o uchylenie i zapewne przekazanie do ponownego rozpatrzenia?
Albo uchylenie i rozstrzygniecie co do istoty sprawy.
W I przypadku bedzie ponowne postępowanie
W II przypadku sprawa jest juz zakończona i tej pierwszej decyzji "nie było".
NIe wiem które z powyzszych nie majac dokumentów.
Niech pan się kontaktuje z PUP em i spyta o termin wypłaty środków.

Dokładnie napisane jest ze należy uchylić postępowanie pierwszej instancji i że jest to decyzja ostateczna w administracyjnym toku postepowania.UP mnie ponownie zarejestrował więc tylko chciałbym się dowiedzieć czy powinni oddać mi zaległy zasiłek czy nie. Bo sprawa jest taka że w tym "urzędzie pracy" robią wszystko żeby pozbyć się ludzi z prawem do zasiłku i na wszelkie pytania z laską odpowiadają albo wcale

Tomek Ch napisał:
Dokładnie napisane jest ze należy uchylić postępowanie pierwszej instancji i że jest to decyzja ostateczna w administracyjnym toku postepowania.UP mnie ponownie zarejestrował więc tylko chciałbym się dowiedzieć czy powinni oddać mi zaległy zasiłek czy nie. Bo sprawa jest taka że w tym "urzędzie pracy" robią wszystko żeby pozbyć się ludzi z prawem do zasiłku i na wszelkie pytania z laską odpowiadają albo wcale

hm... współczuję

Powrót