Wygrana sprawa w E-sądzie. Jak odzyskać pieniądze od firmy windykacyjnej?

• Autor wątku Autor wątku Dakota 13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dakota 13

Dakota 13

Użytkownik
Odpowiedzi
219
Witam. W lutym tego roku,dowiedziałam się że mam zajęcie komornicze na pensji w zakładzie pracy. Okazało się że jest to sprawa sprzed 8 lat o niezapłacone odsetki za usługi telekomunikacyjne. Napisałam pismo do E -sądu o przywrócenie terminu i uchylenie nakazu zapłaty powołując się na przedawnienie i na nieskuteczne doręczenie korespondencji. E-sąd uchylił nakaz zapłaty w całości jednakże nie przywrócił mi terminu do sprzeciwu bo w jego mniemaniu bieg tej sprawy nigdy się nie zaczął ponieważ pisma przychodziły na stary adres pod którym juz nie mieszkałam od kilku lat . Pismo zaniosłam do komornika i sprawa się zakończyła. Komornik umorzył postępowanie. Jednakże ponieważ o całym długu dowiedziałam się dopiero spojrzawszy na mój rachunek bankowy ( komornik potrącił 1100 zł) i dopiero wtedy pisałam wniosek o przywrócenie terminu i uchylenie nakazu zapłaty mam pytanie? Czy mogę teraz jakoś odzyskać te pieniądze które nienależnie pobrało przez komornika ULTIMO?
Gdzie skierować pismo i jaką powinno ono mieć formę? Będę wdzięczna za pomoc.

napisz do ultimo o zwrot... i pamietaj zeby slozyc sprzeciw od nakazu, ktory z pewnoscia przyjdzie do ciebie w najblizszym czasie... slusznie sad oddalil wniosek o przywrocenie terminu - termin dla ciebie w ogole nie zaczal biegu (termin liczy sie od doreczenia a tobie nakazu w ogole nie doreczono), dlatego sad teraz ci doreczy i bedziesz mial 2 tyg na sprzeciw

karol bartosz: dla ścisłości, sąd ODRZUCIŁ;

dakota:
wezwanie do Ultimo o zwrot całości wyegzekwowanych świadczeń w terminie tygodnia (podaj im numer rachunku bankowego) pod rygorem złożenia stosownego pozwu. Powinno poskutkować.

karol bartosz napisał:
napisz do ultimo o zwrot... i pamietaj zeby slozyc sprzeciw od nakazu, ktory z pewnoscia przyjdzie do ciebie w najblizszym czasie... slusznie sad oddalil wniosek o przywrocenie terminu - termin dla ciebie w ogole nie zaczal biegu (termin liczy sie od doreczenia a tobie nakazu w ogole nie doreczono), dlatego sad teraz ci doreczy i bedziesz mial 2 tyg na sprzeciw

Nakazu do tej pory nie mam :( Martwię się że poszedł znów na poprzedni adres,chociaż złożyłam na poczcie wniosek o przekierowywanie korespondencji.

Ja wygrałam z e-sadem i uchylono mi nakaz zaplaty, komornik zdjął zajecie ze wszystkiego: konta, wynagrodzenia....i wszystkich dochodów. Pare dni pozniej przyszl pismo od firmy windykacyjnej ze prosi o numer konta bo chca oddac kase. Zastanawia mnie tylko czy oni musza oddac z odsetkami? Szykowalam sie na wojne ze bede sie uzerac zeby mi oddali a oni sami szybko chca oddac- tylko dlaczego?

Z odsetkami od czego?

Ewentualnie, to od wezwania do zapłaty, ale przecież ich nie wezwałaś?

Tak ale nieslusznie pobieral mi komornik i sad uchylil, wiec firma windykacyjna dostawala pienieadze a jakis czas juz minął. Teraz musza oddac i z zwiazku z tym powinno chyba byc z odsetkami bo przeciez przetrzymuja moje pieniadze. Podejrzewam, ze jakis paragraf jest na to skoro sami sa tacy chetni zeby szybko oddac. Nie wiem nie znam sie dlatego prosze was o porade

Podejrzewaj, podejrzewaj, my małe żuczki nie znamy...

Ja też jestem po wygranej sprawie.Firma windykacyjna zwróciła potrącone wcześniej przez komornika pieniądze jednak jest to kwota mniejsza niż potrącenie.Czy jest jakiś sposób na odzyskanie tej różnicy?

Adi1210 napisał:
Ja też jestem po wygranej sprawie.Firma windykacyjna zwróciła potrącone wcześniej przez komornika pieniądze jednak jest to kwota mniejsza niż potrącenie.Czy jest jakiś sposób na odzyskanie tej różnicy?

Czy jedyną drogą jest skarga na czynności komornika i wniosek do Sądu o obciążenie wierzyciela kosztami egzekucyjnymi?

Jeśli termin nie upłynął można próbować.

Innym rozwiązaniem jest wezwanie FW do zapłaty różnicy i ew. pozew.

Nierzetelna firma wundykacyjna

Witam

Mój problem dotyczy umowy cesji wierzytelności jaka zawarłem z firma na odzyskanie długu od firmy.
Prowadzę działalność gospodarcza i zgłosiłem sie do pewnej firmy o odzyskanie pieniędzy od klienta który zalegał z płatnościami. Podpisałem umowę z tą firma na odzyskanie tego długu i....... po 3 latach firma windykacyjna nie wypłaciwszy mi do dziś pieniędzy, które odzyskała od dłużnika. Kontaktowałem sie z dłużnikiem i rzeczywiście zapłacił cały dług tej firmie windykacyjnej a ta firma windykacyjna unika kontaktu ze mną i do dzis nie zapłaciła mi pieniędzy. Napisałem pismo wzywające do zwrócenia pieniędzy ale żadnej odpowiedzi nie otrzymałem. Gdy dzwonie do tej firmy to zawsze słysze , że prokurenta nie ma bo właśnie wyszedł albo jeszcze nie przyszedł. Brak możliwości umówienia się na spotkanie.
Prosze o info co mam w tej sprawie zrobić. Czy mam złozyć do e-sądu pozew na ta firmę czy tez nie moge tego zrobić.

Dziękuję za odpowiedz. E-sąd akurat jest dla nie najwygodniejsza forma dlatego tak napisałem.
Pozdrawiam

luckyextrem napisał:
Dziękuję za odpowiedz. E-sąd akurat jest dla nie najwygodniejsza forma dlatego tak napisałem.
Pozdrawiam
Wysłałem Ci zapytanie na priv.

Powrót