Wygrana sprawa

• Autor wątku Autor wątku ana i szymon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ana i szymon

Użytkownik
Odpowiedzi
266
Witam dzisiaj wygrałem sprawę sądową z ubezpieczycielem, chodzi o OC szkoda osobowa. Może mi ktoś napisać kiedy będzie wiadomo czy ubezpieczyciel się odwołał i jak to sprawdzić. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Od dziś po 7 dniach zadzwoń do sądu i zapytaj, czy wpłynął wniosek o uzasadnienie. Jeżeli nie wpłynął po 7 dniach, to wyrok się uprawomocni.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

A jak wpłynie to znaczy że się odwołują? Wiadomo może co ubezpieczyciele biorą pod uwagę czy się odwołać czy nie

Nie. To znaczy, że chcą znać uzasadnienie. Po prostu termin prawomocności się przesunie. Od wpłynięcia wniosku o uzasadnienie sędzia ma 14 dni na jego napisanie. Dopiero po doręczeniu uzasadnienia strona ma 14 dni na wniesienie apelacji.

W zasadzie wniosek o uzasadnienie jest zapowiedzią apelacji. Choć nie zawsze.

A z doświadczenia waszego ubezpieczyciele pewnie często się odwołują

Zależy, czy przekona ich uzasadnienie.

A często słyszeliście że jest wniosek o przesłuchanie dwóch biegłych bo s 2 inne opinie i pani sędzina się nie zgodzziala i złożyli wniosek o zaprokowanie o to z jakiegoś paragrafu. To pewnie apelacja będzie o to. sprawa 8 lat i jeszcze źle, a cały czas przedłużali, same wnioski

cameleonix11 napisał:
Od wpłynięcia wniosku o uzasadnienie sędzia ma 14 dni na jego napisanie

W jakim procencie orzeczeń uzasadnienie jest w terminie? Każdorazowo czekałem znacznie dłużej.

W mojej jednostce są w terminie.

ana i szymon napisał:
złożyli wniosek o zaprokowanie o to z jakiegoś paragrafu
Co prawda nie wiem co znaczy "zaprokowanie" ale zgaduję, że chodzi o zastrzeżenie do protokołu z art. 162 kpc. I faktycznie, złożenie tego zastrzeżenia zazwyczaj prowadzi do apelacji.

Dowiedziałem się że sprawa wygrana 50% to da coś aelecja można całkiem wyrok zmienić

Apelacja może zmienić zupełnie wyrok, może również skutkować skierowaniem sprawy do ponownego rozpoznania

Powrót