Wygrana w konkursie - trzeba podać numer komórki

• Autor wątku Autor wątku Daga7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daga7

Użytkownik
Odpowiedzi
102
mam bardzo nietypowe pytanie, jak to zwykle bywa na facebooku pojawia się wiele dziwnych postów, dzisiaj pojawił się konkurs, nagrodą był karton czekolady Milka. Warunki wzięcia udziału w konkursie i ewentualnego wygrania go to: polubienie i udostępnienie strony oraz zaproszenie co najmniej 200 znajomych do wzięcia w nim udziału. Po kilku godzinach ogłoszono zwycięzców, zrobiono to pisemnie na stronie facebooka na zasadzie "konkurs wygrywa" i link do profilu zwycięzcy, mój profil był wśród zwycięzców. Teraz poproszono o pobranie formularza i wypełnienie, problem w tym, że aby formularz pobrać trzeba podać numer komórki co jak się okazuje jest automatycznie udzieleniem zgody na subskrypcję drogich sms'ów. Czy to legalne? czy jeżeli oficjalnie wygrałam, to mogą po konkursie stawiać warunki co do odbioru nagrody, skoro te warunki nie były jawne w momencie przystępowania do konkursu czy w trakcie jego trwania bo pojawiły się po oficjalnym ogłoszeniu wyniku i to też nie jawnie tylko mocno utajnione?

Czy konkurs zawierał link do regulaminu? Regulamin jest obowiązkowym elementem każdego konkursu organizowanego na Facebook'u. Muszą w nim zostać zawarte wszystkie informacje dot. organizatora, zasad przebiegu konkursu, harmonogramu, nagród oraz polityki.

Daga7 napisał:
trzeba podać numer komórki co jak się okazuje jest automatycznie udzieleniem zgody na subskrypcję drogich sms'ów.
Samo podanie numeru nie. Jeżeli by tak było to oszuści wpisywaliby sobie po kolei wszystkie numery z książek telefonicznych. Aby zamówić subskrybcje drogich smsów trzeba podac numer a potem wysłać sms określonej treści na określony numer lub (choć tego nie jestem pewny) wpisać na stronie kod otrzymany smsem.

Powrót