wygrany wyrok częściowy

• Autor wątku Autor wątku Tax free
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tax free

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,na dzień dzisiejszy mam wygrany częściowy (nieprawomocny intrum) wyrok za nękanie 499pln.

Załuzmy,ze wyrok częściowy staje sie prawomocny,kwota dochodzona pozwem 1%

49000=499pln.

100%=>49900pln czy w tej sytuacji wrok częsciowy moze przełozć sie na końcowy w relacji

x100,bo z takim pozwem mam zamiar wsapić(uzasadnienie mówi o kwocie częściowej)

wyrok częściowy dotyczy tylko części roszczenia, więc trudno powiedzieć, czy wygrasz też resztę - tym bardziej, że nic nie wiemy o sprawie

Powód Zbignxxx xxxx xxxxx wniósł o zasądzenie od pozwanego Inxxx Jxxxx Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Warszawie kwoty 499 zł tytułem częściowego zadośćuczynienia za „uporczywe nękanie” wraz z odsetkami (powód nie sprecyzował wysokości odsetek ani daty, od kiedy mają być zasądzone). W uzasadnieniu pozwu wskazał, że spółka „nękała” go w sposób uporczywy próbując wymusić zapłatę „za coś, do czego nie posiadała tytułu prawnego” i mimo podniesionego zarzutu przedawnienia. Powód zarzucił pozwanemu straszenie m.in. przy pomocy wysyłanych wiadomości sms (k. 2).
Pozwany Intxxxx xxxxx Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Warszawie w odpowiedzi na pozew domagała się oddalenia powództwa w całości i zasądzenia od powoda na swoją rzecz zwrotu kosztów procesu według norm przepisanych. Zdaniem pozwanego powód w żaden sposób nie udowodnił, że spółka w jakikolwiek sposób naruszyła dobra osobiste powoda. Powód nie wykazał, by pozwany kierował do niego groźby karalne czy podejmował inne środki stanowiące przekroczenie norm prawnych. Nawet zaś gdyby przyjąć, że pozwany wezwał powoda do zapłaty długu, to w żaden sposób nie ma podstaw by wywodzić skutki prawne z działań, które są prawem dozwolone i stanowią jedynie realizację praw podmiotowych wierzyciela (k. 142-142v).

Powrót