Wyjątkowo tani XP HOME OEM

• Autor wątku Autor wątku kulpina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulpina

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Na allegro jest dość spora ilość aukcji z licencjami OEM systemu windows xp home.
Czy one są faktycznie legalne? Takie licencje są sprzedawane za ok. 100zł, natomiast standardowo licencja oem kosztuje ~300zł. Nie chcę wklejać linków, żeby nie było, że reklama, ale proszę samemu zobaczyć ;)
O co w tym chodzi?

Mogą być legalne. Win XP to dziś staroć, którego kopii warto pozbyć się z magazynu zanim będą nadawać się do kosza.
Zawsze też warto zapytać sprzedawcy.

...w 99% te tanie licencje są dedykowane do konkretnego sprzętu (marka/model).

Zakup takiej licencji jest "problematyczny".

Tzn? Jak kupowałem Viste OEM, to miałem zainstalować ją na złożonym przez siebie komputerze i tak też zrobiłem. Jak kupię taki xp oem to będę mógł zainstalować go na moim laptopie?

Witam, o legalności korzystania z danego oprogramowania (w tym i XP) decyduje zawsze licencja użytkownika końcowego (EULA) takiego oprogramowania. Jeśli ten system sprzedawany jest ze standardową EULĄ MS, to tak. Ale, vide poprzedni post może - być różnie. Zawsze może Pan poprosić o wgląd w EULĘ przed kupnem...

Zawsze przy kupnie oprogramowania należy zwracać uwagę, czy jest możliwość otrzymania faktury - to ona jest dowodem na posiadanie licencjonowanego oprogramowania! Płyta CD i naklejka z numerem seryjnym nie są wystarczające.
Oprogramowanie MS - w tym Windows XP - w wersji OEM było przeznaczone do sprzedaży z nowym sprzętem (nie musiał być to cały zestaw komputerowy, wystarczający był "podzespół niezbędny do działania zestawu"). Teraz to się zmieniło, przynajmniej, jeżeli chodzi o Windowsa XP. Jakieś 3 miesiące temu, kontaktowałem się z polską infolinią MS, i zostałem poinformowany, że nie ma konieczności zakupu Windowsa XP w wersji OEM z podzespołem.

Zgodne z prawdą jest to co opisuje _chris_

Pracownik microsoftu może służyć pomocą , ale nie zastąpi konkretnego zapisu w warunkach licencjonowania produktu.

Faktura (w myśl zapisu EULA np w XPHome, co znam) nie stanowi żadnej podstawy co do legalności... .
(dowód zakupu nie zawsze oznacza fakturę....).

COA (oryginalne) i zainstalowane zgodnie z EULA(ą) oprogramowanie taką podstawę dają.
-----------------------------

Wracając do wątku - XP Home za ok 100zł jest dedykowany np do komputerów: DELL/HP/Fujitsu.... (COA, lub książeczka z namiarem na EULA itp. to zawiera). i trzeba spełnić dodatkowe warunki, by licencjonowanie było prawidłowe.

Żeby spełnić warunki licencji OEM, musisz posiadać dowód zakupu z wyszczególnieniem, że chodzi o taką licencję i naklejkę licencyjną. Naklejka licencyjna jest ważna tylko wtedy, gdy jest nowa i naklejona na komputer w widocznym miejscu w taki sposób, żeby nie dało się jej zdjąć/odkleić/odłączyć. Odsprzedawane licencje dedykowane są legalne tylko wtedy, gdy są sprzedane z całym komputerem, do którego zostały przeznaczone i w żadnym innym wypadku.
Podczas aktywacji windows generuje sobie identyfikator instalacji, który jest zależny od sprzętu, na którym system jest instalowany. Ten identyfikator i klucz MS rejestruje. Jeśli przeniesiesz wcześniej zarejestrowaną licencję na inny sprzęt, system nie da się aktywować.

Kupując licencję na Allegro upewnij się, że:
  • Naklejka licencyjna COA jest nowa i nie była odklejana z opakowania
  • Otrzymasz fakturę z wyszczególnieniem licencji
  • Licencja nie jest dedykowana dla konkretnego producenta
  • Klucz licencyjny nie był używany ani rejestrowany
W przeciwnym razie będziesz miał kłopot.

Sam też się właśnie wpierdzieliłem. Kupiłem 2x XP Pro OEM i dostałem nagraną płytkę bez dowodu zakupu, a naklejki licencyjne (z resztą dedykowane HP) naklejone na blachę, którą jakiś sadysta wyrżnął z obudowy.

RE:
"Żeby spełnić warunki licencji OEM, musisz posiadać dowód zakupu z wyszczególnieniem, że chodzi o taką licencję"

"Naklejka licencyjna jest ważna tylko wtedy, gdy jest nowa i naklejona na komputer w widocznym miejscu w taki sposób, żeby nie dało się jej zdjąć/odkleić/odłączyć. Odsprzedawane licencje dedykowane są legalne tylko wtedy, gdy są sprzedane z całym komputerem, do którego zostały przeznaczone i w żadnym innym wypadku."

Bzdura
Jestem po kilku sprawach karnych prowadzonych przez prokuraturę oraz sprawach cywilnych .
Wg naszych organów wystarczy POSIADANIE oryginalnej płyty i naklejki z numerem.
Mając te dwa przedmioty jesteś kryty, a reszta podawanych tutaj "prawd" to teoria i w praktyce w ogóle nie potrzebna.

OmniModo - spokojnie. ;)

Poruszasz trochę inny problem, ale i tutaj nie do końca jest tak (jak opisujesz).

Wiele nowych komputerów (notebooki) nie posiada oryginalnej płyty.
To wcale nie oznacza że już nie jesteś "kryty". ;)

No to wtedy legalność potwierdza COA
Ale nalepka też może się zetrzeć, zniszczyć albo oderwać i zgubić , czyli wtedy nie ma nic

Pewnie w takiej sytuacji legalność nabycia potwierdzi dowód zakupu ...

Powrót