Wyjazd a utrata statusu bezrobotnego.

• Autor wątku Autor wątku Albert721
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Albert721

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam pytanie dotyczące kwestii zgłoszenia wyjazdu... Wyjazd został zgłoszony na 10 dni. Po tym terminie 11 dnia traci się status osoby bezrobotnej. Moje pytanie dotyczy kwestii czy po utracie statusu (powrót tydzień później) Można się ponownie zarejestrować w urzędzie pracy czy obowiązuje jakaś kara jak w przypadku odmowy podjęcia pracy (120dni) ??

Pozdrawiam
A.

Można od razu, pod warunkiem, że utraci Pan status bezrobotnego wyrejestrowując się na własny wniosek, a nie "karnie" z uwagi na przekroczenie dopuszczalnych 10 dni.

Ostatnia edycja:
A zgłaszając wyjazd zobowiązałeś się do stawienia w urzędzie 11 dnia?

Zgłosiłem się do urzędu i poinformowałem że wyjezdzam na 3 tygodnie i chciałbym się wyrejestrować. Pani która mnie "prowadzi" podpowiedziała żeby wypisać ten wniosek na 10. A następnie 11 dnia zostane automatycznie wyrejestrowany i kiedy wróce będę mógł się zarejestrować bez konsekwencji. Zostałem wprowadzony w błąd?

Nie spotkałam się nigdy z taką praktyką i takim interpretowaniem przepisów. Sprawdź, co masz na decyzji o wyrejestrowaniu. Powinieneś znaleźć tam odpowiedź na pytanie, czy możesz zarejestrować się od razu po powrocie.

Nie dostałem żadnej decyzji , mają to wysłać po tym 11 dniu... Jeszcze się okaże , że zostałem wprowadzony w błąd ech. No nic trzeba czekać.

Powrót