wyjazd do Anglii z mezem spoza unii europejskiej

• Autor wątku Autor wątku mrs.sanjaya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrs.sanjaya

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam!!

jestem obywatelka Polski i pol roku temu wyszlam za maz za obywatela Indonezji.Pobralismy sie w stanach, obecnie od kilku miesiecy jestesmy w Polsce i chcielibysmy wyjechac do Anglii. Maz nie ma wizy schengen a jedynie wize na Polske na rok, jest zameldowany w Polsce i stara sie o pobyt czasowy. Jakie dokumenty sa wymagane bysmy oboje mogli pojechac do Anglii i tam legalnie pracowali?Czy musimy miec prace zalatwiona w momencie wyjazdu, czy mozemy ja znalezc na miejscu-wiem ze ja musze zaczac pracowac, aby mogl to rowniez robic maz. serdecznie dziekuje za pomoc!

z tego co wiem to musicie sie udac do najblizszej placowki brytyjskiej po wize. wejdz sobie na stronki konsulatow, tam powinny byc ceny, z ego co pamietam to koszt pow £100. Pracy nie musicie miec przed wyjazdem. Przez pierwsze trzy miesiace macie tzw. initial right to reside. po tym okresie musicie znalezc prace badz rozpoczac wlasna dzialalnosc gospodarcz,badz jesli chcecie studiowac itp. zeby miec prawo do rezydencji. Pamietaj o worker registration scheme, jak rozpoczniesz pracke!!

dziekuje za odpowiedz ;) znalazlam te informacje na stronie konsulatu chcialam sie tylko upewnic czy dobrze zrozumialam ;) mam jeszcze jedno pytanie-czy w wypelnianiu podania o EEA mozemy zaznaczyc ze maz jedzie tam pracowac, czy ze jedzie jako turysta a potem sie zmienia status na miejscu?czy fakt ze zaznaczymy prace nie sprawi, ze bedzie trudniej mu dostac wize?dziekuje za wszelka pomoc!!!

Powrót