Wyjazd do Holandii z dziećmi

• Autor wątku Autor wątku Annnia77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Annnia77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pytanie dotyczące wyjazdu do Holandii z dziećmi w wieku szkolnym. Proszę napisać jakie dokumenty, tłumaczenia, ubezpieczenia będą mi tam potrzebne. Będę miała meldunek, szkoła dla dzieci, którą wybraliśmy, to naprawdę dobra placówka, jednak w całej szkole jest tylko 4 PL dzieci. Wstępne rozmowy z dyr. szkoły odbieram bardzo pozytywnie, zapewnia o tym, że będą robić wszystko, aby dzieciom się spodobało. Jeżeli ktoś z Was wyjechał z dziećmi w wieku szkolnym, to proszę napiszcie jak długo trwał proces zaklimatyzowania, zapoznania się z językiem w stopniu chociaż komunikatywnym? Ogólnie co powinnam wiedzieć na samym początku?

Należy pobrać metrykę urodzenia dzieci na druku unijnym, to będzie wystarczające dla urzędów w Holandii, wszystkie dokumenty są ważne w Holandii w ciągu 6 miesięcy od daty wydania dokumentu.
To dobrze, że nie ma zbyt dużo dzieci z Polski w tej szkole, gdyż Twoje dzieci znacznie szybciej opanują język holenderski. W Holandii jest dużo obcokrajowców i Holendrzy są tolerancyjni /lub też doskonale to udają/.

Dziękuję za odpowiedź. Ale jak jest z innymi dokumenty, np. świadectwa ze szkoły o ukończeniu klasy....,co ja będę potrzebowała, świadectwa pracy, tłumaczenia, itd. ? czy bez znajomości języka jest szansa na znalezienie pracy?

świadectwa pracy jak najbardziej przydadzą się, nie trzeba ich tłumaczyć.
Jak będziesz już w NL idź do urzędu pracy aby zarejestrować się i złożyć dokumenty dot. przebiegu pracy. W zależności jaki masz zawód z Polski, przedstaw dokumenty oryginały TYLKO DO WGLĄDU, a kserokopie niech urząd sobie zrobi i ewentualnie zakwalifikowania Twojego zawodu na warunki holenderskie.
Np. pielęgniarka z polskim wykształceniem jest zakwalifikowywana w Holandii do odpowiedniego poziomu wykształcenia w Holandii, jeżeli skończyłaś średnią szkołę w Polsce lub studium lub też studia - zostajesz odpowiednio zakwalifikowana do danego poziomu i czasami trzeba jeszcze przejść dodatkowe szkolenie w danym zawodzie.

Odnośnie dzieci a nie wiem w jakim są wieku po ich zameldowaniu napewno przydadzą się karty szczepień ponieważ GGD prędzej czy pużniej się o nie upomni (o ile dzieci podlegają jeszcze jakimś szczepienią, tu mniej więcej co do wieku dzieci oraz szczepień jest mniej więcej tak jak w polsce).
pozdrawiam

Powrót