Wyjazd do Niemiec jak zacząć? nie na socjal

• Autor wątku Autor wątku piotrek_n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek_n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Forumowiczów,
moje pytanie sprowadza się do tego jak przygotować się do wyjazdu do Niemiec (wiem że są podobne tematy ale tam nie znalazłem jednak odpowiedzi)

-Jestem obywatelem RFN (czekam na odbiór Dowodu i Paszportu)
-Aktualnie 30 lat
-Kawaler bez dzieci
-Aktualnie szkolę sie na pilota zawodowego (wyjazd planowany latem jak juz będę miał uprawnienia)
-Interesuje mnie praca, a nie socjal na stałe!
-Niemiecki długo się uczyłem, ale od lat nie używałem i wymaga gruntownego przypomnienia
-Jestem w stanie przygotować środki finansowe na start.

Jeżeli drodzy forumowicze byliby uprzejmi podpowiedzieć jak się do tego zabrać będę wdzięczny za okazana pomoc.

Pozdrawiam:
Piotrek

Z obywatelstwem i niemieckimi dokumentami bedzie Ci napewno o wiele łatwiej znaleźć mieszkanie i dostac pracę, ale musisz mówic po niemiecku. Zacznij od przypomnienia sobie języka - może jakiś intensywny kurs zrób jeszcze w Pl. Do lata jest dobre pół roku. Jak znasz niemiecki, to zdążysz opanować i przypomnieć do perfekcji.
Zaraz po przyjeździe złóż swoje dokumenty zawodowe i uprawnienia do uznania w De. poczytaj na ten temat na stronie annabi.de.
Sam musisz oszacowac ile czasu zajmie Ci poszukiwanie pracy. Nim Twoje kwalifikacje zawodowe zostaną uznane, potrwa to kilka dobrych miesięcy. W tym czasie albo musisz się sam utrzymać, albo podjąc jaką bądź pracę. Pamietaj, że ubezpieczenie w De jest obowiązkowe i jak nie pracujesz, to musisz je sobie sam opłacić. Koszt ok. 160 E na miesiąc.
Powodzenia!

Powinieneś już teraz zapoznać się z § 28 LuftVZO (Luftverkehrszulassungsordnung=Ustawa o dopuszczeniu do ruchu powietrznego). W tym przepisie uregulowane są zasady uznawania obcych licencji lotniczych i obcych szkoleń i szkół lotniczych. M.in. znmajomość LuftVZO będzie warunkiem uznania Twoich kwalifikacji pilota, jakie nabyłeś w Polsce.

odnośnie przepisów lotniczych to tu maja akurat zastosowanie przepisy EASA PART FCL, a powyższe przepisy są pochodną przepisów Europejskich i dotyczą uznania licencji trzecich.

Przede wszystkim interesują mnie aspekty techniczne przygotowania dowyjazdu
od stycznia ruszam z powtórka niemieckiego
no i liczę sie z tym, że będę musiał podjąc nie lotniczą prace na początku a chce jechać dobrze przygotowany więc co ewentualnie jeszcze z przygotowań byście radzili?

pozdrawiam

Powrót