Wyjazd do Niemiec na stałe i własność w Polsce

• Autor wątku Autor wątku christopher7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

christopher7

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam. Mam obywatelstwo niemieckie. Chcę wyjechać na stałe do Niemiec i zacząć od podstaw, tzn. otrzymać socjał, mieszkanie, kurs języka. Wiem, że aby to otrzymać nie mogę mieć żadnej własności, aczkolwiek posiadam w Polsce mieszkanie własnościowe, które mnie blokuje. Czy dobrym sposobem będzie sprzedaż mieszkania? Chciałbym podkreślić, że mieszkanie jest warte nie więcej niż 60 tys zł, poza tym mam dużo wydatków, np. 2 kredyty do spłacenia, 19% podatek od sprzedaży, tak więc niewiele z tych pieniędzy zostanie.
Czy można tak zrobić?
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

Oczywiscie ze moze tak zrobic, ale po zaplaceniu podatku cala kwote pieniezna, ktora ci pozostala, bedziesz musiac zadeklarowac zgodnie z prawda. Mozesz splacic z tych pieniedzy te 2 kredyty, to zostanie ci mniej gotowki, ale jesli bedzie jej za duzo, to i tak na poczatek bedziesz musial spozytkowac ta gotowke do pewnej kwoty, zanim ci cokolwiek bedzie przyslugiwalo

Mam takie pytanie: jeśli nie sprzedam mieszkania, następnie nie zadeklaruję, że posiadam własność w pl, dostanę socjał i gdyby Niemcy w późniejszym czasie to wykryli czy mogą wyniknąć z tego jakieś negatywne konsekwencje? Chciałbym zaznaczyć, że jeśli sprzedam mieszkanie, a później nie będzie mi się już podobało w de to nie mam do czego wrócić :(
Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Krzysztof

Oczywiscie, ze to bedzie mialo negatywne konsekwencje, to bedzie traktowane w kategoriach wyludzenia swiadczen socjalnych, a to nie jest wykroczenie, tylko przestepstwo. I uwierz, to wyjdzie, bo to bardzo latwo sprawdzic.

Jak nie chcesz sprzedawac mieszkania, to po prostu je zadeklaruj we wniosku zgodnie z prawda

Każdy pełnoletni i jego partner ma prawo do zachowania majątku w wysokości 150,- € za każdy ukończony rok życia najmniej jednak 3 100,- € a najwięcej 9 750,- €. Każdy niepełnoletni ma prawo do pozostawienia sobie majątku w wysokości 3 100,- €. ----http://www.polacywniemczech.eu/zasilki/item/14-zasilek-dla-bezrobotnych-ktorzy-wczesniej-nie-pracowali-w-niemczech

Czy z tego wynika, że jeśli będę miał 9750 euro tj. 39000 zł to przysługuje mi już zasiłek? Jeśli tak, czy zasiłek będzie w pełnej kwocie czy ograniczony? Czy ktoś wie ile dokładnie wynosi taki zasiłek?
Dziękuję i pozdrawiam
Krzysztof

Mam zamiar wybrać się do znajomego do Berlina aby zobaczyć jak jest w de. Znajomy chce mnie zameldować, pomóc wyrobić dowód i założyć konto. Gdybym zrezygnował z życia w de czy meldunek, dowód niemiecki i konto do czegoś zobowiązują, czy to się wiąże z jakimiś kosztami? Czy można to bez problemu anulować?
Pozdrawiam
Krzysztof

Czyli jeśli mam mieszkanie własnościowe w Polsce to nie należy mi się żaden zasiłek, nawet zaniżony? Szczerze mówiąc mieszkania nie będę jadł i gdyby coś nie wyszło zawsze mogę wrócić, a po sprzedaży już nie będzie do czego :( Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Krzysztof

Powrót