Wyjazd do Niemiec , podjęcie pracy - jakie dokumenty ??

• Autor wątku Autor wątku abq.s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abq.s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie , mam bardzo proste szybkie pytanie . W nowym roku wybieram się do Niemiec w celu złożenia dokumentów w kilku firmach , moje pytanie brzmi jakie dokumenty wymaga niemiecki pracodawca ? Mam oczywiście obywatelstwo niemieckie .
Dokumenty które mam już przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego to :
Świadectwo Ukończenia Technikum
Dyplom Maturalny
CV no i list motywacyjny oraz dokumenty potwierdzające moje obywatelstwo.
Czego brakuje ?
Kolejne pytanie jest takie , czy osobie takiej jak jak ja , która przesiedla się do Niemiec , należy się coś ? np. dopłata do mieszkania czy kurs językowy ? ( nie mam zamiaru ciągnąć od nich pieniędzy , mam odłożone pieniądze na start , ale jeśli np. kurs miałbym za darmo , to dla czego płacić .. )
Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę nie odsyłać mnie z tymi pytaniami do ambasady czy konsulatu , bo oni za bardzo nie lubią pomagać ;]
Pozdrawiam !
Jakub !

abq.s napisał:
Kolejne pytanie jest takie , czy osobie takiej jak jak ja , która przesiedla się do Niemiec , należy się coś ? np. dopłata do mieszkania czy kurs językowy ? ( nie mam zamiaru ciągnąć od nich pieniędzy , mam odłożone pieniądze na start , ale jeśli np. kurs miałbym za darmo , to dla czego płacić .. )
Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę nie odsyłać mnie z tymi pytaniami do ambasady czy konsulatu , bo oni za bardzo nie lubią pomagać ;]
Pozdrawiam !
Jakub !

tak nalezy sie
ale to zalezne od dochodu ile tej doplaty bedzie
a kurs darmowy chyba tylko jak zerejestrujesz sie w ARGE..gdzie wyplacaja zasilek dla bezrobotnych ALG2(socjal)

Powrót