wyjazd do Niemiec-prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku kitek87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kitek87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Chciałabym się dowiedzieć jak długo trwa wyrobienie paszportu niemieckiego i czy jest konieczna zmiana nazwiska jeśli wyjdę za mąż, posiadałam już paszport niemiecki jednak stracił ważność.Jestem zainteresowana wyjazdem na stałe do Niemiec i dlatego chciałabym wiedzieć czy zmiana nazwiska jest konieczna? Chciałabym prosić o informacje na temat uzyskania mieszkania, pracy w Niemczech i jak wyglądają kursy językowe dla osoby z obywatelstwem?Mój przyszły mąż nie posiada obywatelstwa- czy jemu również przysługuje prawo do pracy i pobytu w Niemczech razem ze mną.
Jesteśmy aktualnie studentami na Politechnice Śląskiej ukończymy studia z dyplomem inzyniera, ja za jakies 1,5 roku a mój przyszły mąż za 2,5 roku w związku z tym chciałabym sie dowiedziec czy lepiej byłoby wyjechć od razu razem jako małżeństwo czy pojechac samemu i wszytsko pozałatwiać?
Nasz plan jest taki żeby się zatrzymać u znajomych żeby pomogli nam w biurokracji, nie mamy pieniędzy więc czy możemy liczyć na pomoc państwa w sprawie mieszkania pracy i kursu językowego. Czy kurs dla mnie osoby z obywatelstwem jest płatny czy nie i jak wygląda sprawa z kursem osoby bez obywatelstwa -"mój przyszły mąż".

wyrobienie nie trwa dlugo...co do pomocy , to Ty dostaniesz zasilek ALGII

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dziekuje za bardzo wyczerpującą odpowiedz:) Jesli nasunie mi sie jeszcze jakieś pytanie to się odezwe:)

Zgadza sie wszystko co pisze belunia-pamietaj ze ta sama sprawa moze byc roznie zalatwiona w roznych regionach niemiec. Kwestie z ktorymi ja teoretycznie nie mialam problemu kosztowaly moich znajomych wiele nerwow i na odwrot. Moje doswiadczenie z Freizügigkeitsbescheinigung bylo takie, ze poszlam sie sama, po przeprowadzce do narzeczonego do niemiec, zameldowac (obowiazek meldunkowy w Niemczech) do Rathausu i pani mnie poinformowala ze Ausländeramt sie do mnie zglosi - po miesiacu Ordungsamt przyniosl mi Freizügigkeitsbescheinigung - ale a) mieszkam w Hesji b) jestem i pozostane obywatelka polska - a Freizügigkeitsbescheinigung dostaja tylko obywatle Unii, Ty jako obywatelka niemiecka z tego co wiem takiego zaswiadczenia nie potrzebujesz. Ja na Twoim miejscu zadzwonilabym do ambasady niemieckiej w Polsce i zapytala sie jak wyglada procedura wyrobienia paszportu niemieckiego dla osob mieszkajacych w Polsce ktorym waznosc paszportu niemieckiego minela. Moj maz mieszka w Niemczech od 20 lat, jest Slazakiem, teraz bedziemy wyrabiac mu dowod polski (posiadal tylko niewazny dowod polski sprzed 20 lat), najpierw w konsulacie polskim w Niemczech skladalismy dokumenty o stwierdzenie obywatelstwa polskiego, po miesiacu takie zaswiadczenie otrzymalismy i bedziemy wyrabiac teraz na podstawie tego zaswiadczenia dowod polski. Podobnie sprawa miala sie z moja mama (jako dwuletnie dziecko przyjechala z rodzicami z Austrii do Polski) - by moc otrzymac dla niej dowod austriacki musialam skladac podanie o stwierdzenie obywatelstwa austriackiego w konsulacie austriackim wPolsce -poniewaz mama mieszka w Polsce.
Tak jak pisze belunia po przyjezdzie tutaj napotkac was moga naprawde nieprzyjemne doswiadczenia, jak znajomych beluni - Ty z racji posiadania obywatelstwa niemieckiego bedziesz miala prawo do pobierania HARTZ IV(ALGII) i bedziesz cieszyc sie wieloma przywilejami (nie tyloma co "wlasciwy" obywatel niemiecki) - Twoj narzeczony nie bedzie mial pozwolenia na prace (i marne szanse na szybkie jego udzielenie) - problem ten rozwiaze wasz slub, niewazne czy zawarty w Polsce czy w niemczech, jesli zawieracie w Polsce wez od razu akt slubu na druku europejskim, masz wowczas z glowy koszty ewentualnego tlumaczenia aktu przez tlumacza przysieglego, mi taki akt bez problemu wystawiono - uzyskanie pozwolenia na prace wowczas dla Twojego meza to formalnosc (przedstawiacie akt slubu, Twoj dowod niemiecki, Freizügigkeitsbescheinigung meza, Aufenthaltsbescheinigung lub jak ja przedstawilam erweiterte Meldebescheinigung - chodzi o to byscie udowodnili ze mieszkacie pod jednym adresem).
Jednakze pamietaj o tym, ze mozecie napotkac w Niemczech duzy mur niecheci niemcow wobec Polakow, panuje tu wewnetrzne przekonanie ze Polacy sa gorsza kategoria ludzi. W walce z uprzedzeniami i urzedami niezbedna wam bedzie doskonala znajomosc niemieckiego. Ja sama o kursy sie nie dowiadywalam, skonczylam germanistyke, ale wiem ze takie kursy sie odbywaja i jesli masz szczescie i ktos Ci rozsadnie doradzi to trafisz na taki kurs i dofinansuja Ci go-wiem bo mam dwie znajome ktore z tego korzystaja i sa bardzo zadowolone.
Ja na waszym miejscu przemyslalbym bardzo dokladnie taki wyjazd - znalezienie tutaj dobrej pracy jako Polak odpowiadajacej Waszym swietnym kwalifikacjom graniczy wielokrotnie z cudem - nie znaczy ze nie jest niemozliwe. Ale rzucacie sie na bardzo gleboka wode. macie swietnie wykstalcenie inzynierskie, trzymam kciuki by wam sie udalo, na rynku obecnie sa poszukiwani specjalisci. Ale moze lepiej nauczycie sie jezyka w Polsce i zdobedziecie doswiadczenie zawodowe a wtedy podejmiecie decyzje o wyjezdzie. Przyjezdzajac tutaj bez znajomosci jezyka i skazani na pomoc panstwa skazujecie sie na mimowolne wykluczenie spoleczne od samego poczatku.
Nie chce was wystraszyc.Jesli moge jakos pomoc pisz:) chetnie odpowiem. Trzymam za Was kciuki,
pozdrawiam i zycze podjecia decyzji ktorej bedziecie oboje pewni

No pewnie ze ona jako obywatelka Niemiec Freizügigkeitsbescheinigung nie potrzebuje atylko jej maz..

wszystko sie zgadza belunia:)
1. Freizügigkeitsbescheinigung nikt nie moze Ci odmowic - to zaswiadczenie potwierdzajace ze jestes obywatelem Unii Europ. jako jej obywatel masz prawo osiedlic sie w dowolnym kraju europ. Jesli ktokolwiek inaczej twierdzi nalezy sie klocic, nie ma innej rady. Ja zwykle wczesniej w domu drukuje odpowiednie akty prawne i z tym ide do urzedu. Dlatego pisalam o tym jak wazna jest bardzo dobra znajomosc jezyka.
2. Jako obywatel kraju do ktorego sie udajesz i Twoj paszport traci wlasnie waznosc zawsze mozesz wjechac. To nalezy Ci sie jako obywatelowi tego kraju. Inaczej sprawa sie ma jesli chcesz z wlasnego kraju wyjechac z paszportem tracacym wlasnie waznosc:) Nie wiem jak jest w Niemczech ale do Polski mozesz wjechac tez na niewaznym polskim paszporcie teoretycznie...
ale z tego co pisze kitek87: "posiadałam już paszport niemiecki jednak stracił ważność" - miala wiec paszport niemiecki, ale go nie odnowila i odtad mieszka w Polsce - to chyba troche inna sytuacja jak posiadac paszport ktory traci waznosc za dwa dni??:) poza tym kto w urzedzie uwierzy, ze skoro miala paszport a go nie odnowila to czy w miedzyczasie z obywatelstwa niemieckiego nie zrezygnowala?? Mogla sie przeciez zrzec... i dlatego przeprowadza sie w takich sytuacjach postepowanie stwierdzenia posiadania obywatelstwa. I dopiero twedy majac papier potwierdzajacy ze jestes obywatelem danego kraju mozesz ponownie wyrabiac dokumenty tozsamosci.

Zadna rada na internetowym forum nie zastapi rzetelnej rozmowy w konsulacie, gdzie mozna wyjasnic dokladnie osobista sytuacje i wszelkie jej aspekty. Doswiadczenia osob z forum moga jedynie rzucic swiatlo i dac obraz sytuacji jaka nas ewentualnie czeka.

ah zapomnialam jeszcze dodac ze jak ja staralam sie o Freizügigkeitsbescheinigung to tez nie mialam wlasnych dochodow, nikt mnie o to nie pytal. ale jak tez juz nadmienialam, co kraj to obyczaj. Inaczej jest w Hesji, inaczej na Bawarii a jeszcze inaczej pewnie w NRW.

Ja pisze na podstawie wlasnych doswiadczen. Wiele nerwow wielokrotnie kosztowalo mnie zalatwienie czegokolwiek w niemieckiej administracji. Faktem jest ze dla niemcow ktos mowiacy dobrze po niemiecku ale z obcym akcentem jest prawie jak polglowek - udowodnil to swymi slowami chociazby ostatnio pan Thilo Sarrazin http://wiadomosci.onet.pl/2053212,12,1,1,,item.html
Ja dostalam Freizügigkeitsbescheinigung bez problemu w pazdzierniku 2006(nie majac tu zadnych dochodow, meldujac sie w wynajetym przez narzeczonego mieszkaniu), po naszej przeprowadzce do nowego mieszkania we wrzesniu zeszlego roku i po slubie zadzwonilam do tutejszego urzedu i poprosilam o aktualizacje danych na owym zaswiadczeniu, po przeslaniu aktu slubu, nowego dowodu z nowym nazwiskiem otrzymalam nowe Freizügigkeitsbescheinigung bez zadnego problemu. Czy osoby ktorym odmowiono wydania Freizügigkeitsbescheinigung mowia po niemiecku na tyle dobrze by moc znalezc i przeczytac odpowiednie przepisy i potem moc pokazac urzednikowi. Odsylam do lektury Gesetz über die allgemeine Freizügigkeit von Unionsbürgern (Freizügigkeitsgesetz/EU - FreizügG/EU) - www.aufenthaltstitel.de

Przypuszczam, ze to o czym piszesz moze miec np. zwiazek z faktem, ze od 01.01.2009 istnieje obowiazek ubezpieczenia zdrowotnego.
Czy zona tego meza ktoremu odmowiono Freizügigkeitsbescheinigung pracuje tutaj? Jesli tak moze ubezpieczyc meza w swojej Krankenkasse jako Familienangehörige (Mitversicherter), wystarczy telefon do swojej kasy chorych, oni wyjasnia jak wyglada procedura - wtedy znika problem obowiazkowego ubezp. zdrowotnego. I np porozmawiac z urzednikami ze ona zobowiazuje sie do utrzymania meza do czasu az znajdzie prace. Bo jest rzeczywiscie paragraf we Freizügigkeitsbescheinigung o takiej tresci:
Nicht erwerbstätige Freizügigkeitsberechtigte
Nicht erwerbstätige Unionsbürger, ihre Familienangehörigen und ihre Lebenspartner, die den Unionsbürger begleiten oder ihm nachziehen, haben das Recht nach § 2 Abs. 1, wenn sie über ausreichenden Krankenversicherungsschutz und ausreichende Existenzmittel verfügen. Hält sich der Unionsbürger als Student im Bundesgebiet auf, haben dieses Recht nur sein Ehegatte, Lebenspartner und seine Kinder, denen Unterhalt gewährt wird.

I na pewno na tej podstawie odmawiaja wystawienia Freizügigkeitbescheinigung.

Wierze, ze takie rzeczy sie dzieja zbyt wiele razy juz slyszalam dziwne historie o urzednikach.

co do obywatlestwa, zalecalam kontakt z ambasada niemiecka w Polsce dla osoby z niewaznym dowodem niemieckim mieszkajacej wiele lat w Polsce, poniewaz moj maz mial niewazny dowod polski (sprzed 20 lat) i mieszkal od tej pory w Niemczech i musielismy jemu rowniez stwierdzac przez ambasade polska w niemczech obywatelstwo polskie. Procedura nie jest skomplikowana, wszystko trwalo miesiac jak dostalismy owo potwierdzenie. A nie dalej jak wczoraj tlumaczylam dokument Staatsangehörigkeitsausweis - Polki mieszkajacej w Polsce z teoretycznym obywatelstwem niemieckim, Ow dokument mial waznosc 10 lat:) wystawiony w 1995 roku - waznosc do 2005:).
Obywatelstwa nie nadaje sie kilka razy, tylko mozna je stwierdzic -a to ogromna roznica. Czytalam o wielu osobach ktore wyjechaly wiele lat temu z Polski do niemiec na zasadzie tzw. laczenia rodzin na przyklad, czy jako Spätaussiedler czy Vertriebener i zrzekly sie obywatelstwa. Polskiego obywatelstwa mozna sie zrzec wystosowujac wniosek z uzasadnieniem do Prezydenta Polski http://obywatelstwo.eu/zrzeczenie.pdf
Dlatego wobec osob ktore posiadaja niewazny dokument tozsamosci, mieszkaja jakis czas juz za granica stosuje sie postepowanie stwierdzajace posiadanie obywatelstwa. Mozna oczywiscie sprobowac pojsc do urzedu niemieckiego i poprosic o wniosek na wyrobienie dowodu, tylko jaki adres poda ta pani skoro nadal mieszka wPolsce i tam studiuje? a nie latwiej skoro nadal przebywa w Polsce zadzwonic do konsulatu i sie dowiedziec jak wyglada sprawa? Ja pisalam na podstawie wlasnych doswiadczen, Ty rowniez belunia - dla kitek 87 najrozsadniej bedzie zasiegnac rady specjalistow by uniknac takiego nieprzyjemnego rozczarowania jakiego doswiadczyli Twoi znajomi ktorym odmowiono Freizügigkeitsbescheinigung.

nie wiem kto dobrowolnie by sie zrzekl niemieckiego ale ja dobrowolnie nigdy go nie przyjme:):D:D

Witam
ja napisze jak bylo u mnie-slub wzielismy w Polsce.po dwoch latach wyjechalismy do niemiec.zameldowalismy sie u brata i z tym zameldowaniem moj maz poszedl do Ausländeramt i dostal Freizügigkeitsbescheinigung od reki.a po pozwolenie o prace musial sie udac do Arbeitsamtu i tez dostal je od reki i bezterminowo poniewaz jest mezem niemki(wystarczylo tylko pokazac akt malzenstwa i moj dowod osobisty).mysmy akurat nie korzystali z zadnej pomocy panstwa bo moj maz poszukal sobie od razu pracy a ja sobie dorabialam na 400 basis. ale jesli nie bedziecie mieli pracy to panstwo wam pomoze.zapomoge dostaniesz ty i twoj maz.tylko troche to potrwa.bedziecie musieli sie sporo nabiegac i miec z soba zawsze w urzedzie osobe ktora mowi dobrze po niemiecku.radzilabym na poczatek zanim wszystko pozalatwiacie zabrac ze soba do niemiec karte europejska ze swojej kasy chorych w celu potwierdzenia ubezpieczenia.
jesli chodzi o wyrobienie paszportu po raz 2- jesli nie jestes zameldowana w niemczech musisz wyrobic swoj paszport niemiecki w polsce w niemieckiej ambasadzie.jak wejdziesz na strone internetowa ambasady to tam pisze-ze poszport wyrabia sie w kraju zamieszkania w odpowiedniej do tego placowce(czyli ambasada lub konsulat) i wystarczy przedlozyc tylko paszport ktory wkrotce straci waznosc lub juz jest niewazny.obywatelstwo nadal masz nawet z niewaznym paszportem. podaje strone gdzie wszystko ladnie pisze: http://www.warschau.diplo.de/Vertre...n/download__pass__info__PL,property=Daten.pdf

radze wyrobic paszport jak najszybcie bo jak chcesz przyjechac do niemiec to wypadaloby miec przy sobie jakis aktualny dokumen stwierdzajac to ze jestes niemka.nie wiem ile bedzie trwac wyrobienie paszporu w polsce ale w niemczech mozna zglosic sie po odbior po 4 tygodniach.tak samo na wyrobienie dowodu osobistego w niemczech trzeba poczekac 4 tygodnie a nie 14 dni jak ktos napisal.

Odnosnie Sprachkursu-nalezy sie tobie mimo ze masz niemieckie obywatelstwo jak i twojemu mezowi.przy niskich dochoda koszty kursu jak i koszty zwiazane z dojazdem do szkoly zostana oplacone przez Bundesamt für Migration und Flüchtlinge.jedyne co bedziecie musieli to zakupic z wlasnych pieniedzy ksiazki.ponizej podaje link do strony tego urzedu.znajduja sie tam wszystkie informacje i podania.
BAMF - Integrationsportal - Anträge für deutsche Staatsangehörige
moja maz wlasnie miesiac temu ukonczyl kurs niemieckiego nie placac za niego ani centa ze wzgledu na to ze w chwili obecnej jest bezrobotnym koszty dojazdu do szkoly tez zostaly mu zwrocone.
mam nadzieje ze choc troche ci pomoglam. w razie dalszych pytan mozesz pisac na PW.
pozdrawiam

Witam,w tym roku otrzymałem obywatelstwo niemieckie i od razu wyrobiłem paszport,moje pytanie jest nstepujace: chciałbym na stałe zamieszkac w niemczech ,co powinienem zrobic w pierwszej kolejnosci,gdzie musiałbym sie udać, no i główny powód to co z mieszkaniem czy tamtejszy rząd pomoze mi w tym?? bardzo prosze o podpowiedz

zobacz troche wyzej tam opisywalam krok po kroku co trzeba zalatwic!!!!!!!!!dokladnie drugi post:)

witam ,piszecie tu o Freizügigkeit ,do tego potrzebuje ubezpieczenia,dostalam propozycje od jednego agenta -200 €/miesiac, w Expat Germany oferuja juz za 79 € ale wyczytalam ,ze jest to reiseversicherung ,a w formularzu o Freizüg. jest napisane ,ze musze dolaczyc:
- Krankenversicherungsschutz im Bundesgebiet (keine Reisekrankenversicherung):what:

Moja żona ma pochodzenie niemieckie. Mieszka w Niemczech od pół roku. Ma dowód niemiecki. Przyjechałem do niej i chcę sie zarejestrować w arbeitzamt. Monika dostaje socjal i jest w ciąży. Moje pytanie brzmi. Czy muszę mieć paszport i czy jak muszę to gdzie w niemczech mam to zrobić i za co,bo nie stać nas w chwili obecnej.

po pierwsze potrzebujesz pozwolenie na prace i pobyt

paszport polski wyrabia sie w konsulecie Niemieckim najblizszym Twojego miasta

Powrót