Wyjazd do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku madzia@interia.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madzia@interia.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam skomplikowany troszeczkę problem.
Nie wiem co mam zrobić.
Nigdy nie wyjeżdżałam.
Jestem mężatką, ale chcę się rozwieść.
Dziecko ma 10 lat, nie ma paszportu ponieważ nigdy mu nie wyrabiałam.
Jak może przekroczyć ze mną granicę Niemiec.
Mamy też psa jak przewieźć psa przez granicę (jakich dokumentów potrzebuję).
Czy ja przejadę na samym dowodzie czy też muszę mieć paszport?
Ile kosztuje wyrobienie takich dokumentów i gdzie mam się zgłosić.
Od czego mam zacząć?

Chyba na serio nie zadajesz tych pytan?

Ile kosztuje wyrobienie dowodu czy paszportu znadziesz w internecie w 2 minuty, jak nie potrafisz, idz do urzedu miasta, to ci powiedza.

Na psa potrzebny jest paszport, weterynarz ci powie

Pies:
- musi posiadać chip - 50 zl lub jak w danym mieście jest akcja to bezpłatnie
- aktualne szczepienia ( granice może przekroczyć po 21 dniach od dnia wykonania szczepienia na wściekliznę) od 30 zł
- paszport - ok 80 zł

lista lekarzy mających uprawnienia do wystawiania paszportów na stronie inspekcji weterynaryjnej

najlepiej załatwiać wszystko razem u jednego lekarza, bo zdarza się ze lekarz wydający paszport będzie chciał ponownie szczepić psa (nie ma sensu męczyć zwierzaka kolejnymi dawkami szczepionki)

po przyjeździe do Niemiec zacznie się trochę wesoło:
- musisz mieć zgodę wlasciciela mieszkania na trzymanie psa
- w zależności od rasy (rasy duże i zakwalifikowane jako niebezpiecznie) mogą oczekiwać "prawa jazdy na psa" Sachkundenachweis - informacja do uzyskania w Rathause. to taki krotki test czy rozpoznajesz zachowania psa, czy potrafisz nad nim zapanować
- podatek - tutaj obowiązkowy ok 100 euro rocznie ale zależy od miasta
- dobrze jest wykupić OC na zwierzaka czyli jak kogoś ugryzie, w trakcie spaceru coś zepsuje itd - od ok 7 euro miesięcznie
- żeby nie zbankrutować u weterynarza - wykupić dla zwierzaczka versicherung - koszt od ok 10 euro miesięcznie - wszystko zależy od zakresu ubezpieczenia - info uzyskasz u weterynarza - powinien podpowiedzieć z kim ma umowę i co najlepiej wykupić

Powrót