Wyjazd do niemiec

• Autor wątku Autor wątku alina.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
alina.

alina.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Zastanawiam się nad przeprowadzką do Niemiec. Mąż pracuje w Niemczech już kilka lat i mam już dosyć życia na dwa domy. Mam tylko mały problem. Mam niepełnosprawnego umysłowo 13-letniego syna. Chodzi do szkoły specjalnej. Nie wiem jak wygląda nauczanie takich dzieci w Niemczech. Ja nie pracuję ze względu na chorobę dziecka i dostaję rentę socjalną. Koleżanka mieszkająca w Niemczech dzwoniła (nie wiem gdzie) i powiedzieli jej, że w Niemczech dostanie pieniądze na dziecko i ubezpieczenie (w zależności od stopnia upośledzenia) nie zależnie czy jestem Polką czy Niemką (jesteśmy Polakami). Czy to oby na pewno tak jest? nie chodzi mi tu o kindergeld tylko o coś takiego jak w Polsce zasiłek pielęgnacyjny. Z jednej pensji może być nam ciężko a ja raczej nie mam szans na pracę. Mamy jeszcze 5-letnią córkę. Czy ona pójdzie do przedszkola czy do szkoły?

hmm na podstawie tego postu ciezko cokolwiek jednoznacznie okreslic, za malo danych zeby pisac o konkretach
proponuje zapytac kolezanke do jakiej instytucji dzwonila i o jakie dokladnie swiadczenie chodzi poniewaz w brd jest dosyc mocno rozbudowany system pomocy socjalnej

Koleżanka mówiła mi gdzie dzwoniła ale ja nie znam się na niemieckich instytucjach. Ona dzwoniła do Monachium a ja mam wyjechać do Karlsruhe. Dziwi mnie takie podejście do sprawy ze strony Niemieckiej, bo jeśli jest to prawda, że dają i to ponoć od 1000 do 2000 euro to wielu kombinatorów zameldowało by się w miastach graniczących z Polską i żyło jak "pączki w maśle". Wydaje mi się, że najrozsądniej byłby pojechać do Karlsruhe i samemu się dowiedzieć. Tylko gdzie mam jechać? Wiem, że do tego zasiłku wypełnia się druk E 407

tu nie ma nic do znania niemieckich instytucji tylko wystarczy zapytac i zapisac.
przepisy sa dla wszystkich niezaleznie od tego czy mieszkaja w monachium, karlsruhe czy berlinie, slodko nie jest bo wysokosc pomocy ze strony panstwa jest uzalezniona od sytuacji i warunkow ktore sie spelnia.
ciezko cokolwiek teraz rozstrzygac bo nie ma danych, proponowalbym poprosic kolezanke o dowiedzenie sie wstepne na temat ewentualnej pomocy ze strony panstwa, trzeba podac wysokosc zarobkow meza itp informacje.
zreszta skoro maz pracuje na terenie brd to sam sie moze dowiedziec wystarczy pojsc do najblizszej familienkassy

dziecko do szkoly specjalnej w niemczech jest dowozone specjalnymi ASB busami z pod domu na miejse.A zasilek pflegegeld czyli pielegnacyjny dostaje sie kasy zalezy w jakiej sie ubezpieczasz i zalezy jaki jest stopien uposledzenia .najmniejszy stopien wynosi 211 euro miesiecznie.W przypadku mego syna musialam 5 lat ubezpieczac sie w AOK zeby wogole wystapic z wnioskiem o zasilek na syna pielegnacyjny.

Powrót