Wyjazd do niemiec

• Autor wątku Autor wątku Matthiass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matthiass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, właśnie szkończyłem 18 lat. Posiadam niemieckie obywatelstwo . Chce jak najszybciej wyjechać do niemiec. Czy państwo niemieckie pomaga w takich sytuacjach ? Gdzie mam się zgłosić, konsulat niemiec ? Proszę o pomoc ?

Na początek otrzymasz pomoc socjalną od państwa na podstawie paszportu ale na początek potrzebujesz pieniądze na przeżycie około 1 miesiąca.
1.Szukasz mieszkania na 1 osobe podpisując umowę przedwstępną.
2.Rejestrując się w bezrobociu z umową najmu mieszkania (celem otrzymania dopłaty do mieszkania) podajesz konto bankowe na które otrzymasz pieniądze zanim znajdziesz pracę
3.Zameldowanie na podstawie umowy najmu mieszkkania i wyrobienie dowodu niemieckiego
czym sie będziesz posługiwał.
4.Zakładasz konto bankowe na które otrzymasz pomoc socjalną.

Niestety nie mam paszportu tylko staatsangehörigkeit. Słyszałem że niemcy pomagają w nauce j.niemieckiego, itp. Czyli szukam mieszkania po przyjeźdcie na jaką kwote?

Osoby do 25 roku zycia maja generalnie mieszkac z rodzicami, jak nie maja wlasnych srodkow do zycia, wiec to wcale nie jest takie pewne, ze w ogole otrzymasz jakas pomoc, jak wynajmiesz sobie mieszkanie, nawet tanie, a socjal ci powie, ze masz wracac do rodzicow, to sie obudzisz z reka w nocniku

Tak , ale czy niemcy nie będą chcieli zachować mnie w kraju , a nie każać wraacać do rodziny w polsce?

A jaki interes mieliby miec Niemcy, zeby "zachowac cie w kraju", skoro beda musieli na ciebie wykladac pieniadze podatnika? Zastosuja do ciebie te same przepisy, co wobec mlodych Niemcow "w kraju", ktorzy nie moga tak hop siup sie wyprowadzac z domu rodzicielskiego w wieku 18 lat, jesli przez to musieliby byc utrzymywani przez panstwo

Ja nie chce być na stałe na socjalu. Chce dobrze nauczyć się języka i isć do pracy. Interesuje mnie bundeswehra . Gdzieś czytałem że niemcy pomagają osobą na start które chcą zamieszkać w niemczech. Pomagają finansowo i zapewniają kursy językowe. Na jednej stronie pisze tak :Każdy obywatel Niemiec ma prawo do skorzystania z pomocy niemieckiego państwa w rozpoczęciu nowego życia w nowej ojczyźnie - w znalezieniu i opłaceniu mieszkania, jego wyposażeniu i uzyskaniu pomocy finansowej pokrywającej podstawowe potrzeby całej rodziny. Tzw. "pomoc na start" i zabezpieczenie podstawowych potrzeb są tu tym samym zapewnione. tu macie link do niej : SozPol-de - portal polskojezycznych obywateli Niemiec

Matthiass
Na podstawie staatsangehörigkeit możesz wyrobić sobie dowód niemiecki.
Na początek to wszystko możesz załatwić sobie przy granicy Zgorzelec-Gorlitz
Mieszkanie-meldunek-dowód Niemiecki następnie rejestracja w bezrobociu otrzymasz skierowanie na kurs języka Niemieckiego.Jeżeli masz chęć na przyjazd do Gerliz to następnie podziękujesz Pogodnikowi za jego rady i opiszesz swoją przygode w Niemczech.
Powodzenia

Czyli radzisz żeby poszukać mieszkania w Görlitz, potem z meldunkiem zarejestrować się jako bezrobotny i wtedy państwo pomoże. Długo trzeba czekać na pomoc państwa ?

Matthiass
Gdzie obecnie mieszkasz jak daleko od granicy.
Na początek musisz mieć trochę kasy na przeżycie teraz okres zimowy.
Czy masz trochę w zapasie na 1 miesiąc wyżywienie czy zaczynasz od O.
Umowę na mieszkanie masz od ręki bez umeblowania meldujesz się i otrzymujesz dowód
następnie meldujesz się w bezrobociu. Umeblowanie kawalerki zrobisz za małe pieniądze.

Mieszkam 60 km od Wrocławia na wschód. Do granicy polsko-niemieckie mam jakieś 200km. Mam trochę pieniędzy będzie z 3 tysiące. Czyli najpierw radzisz Görlitz, a gdy juz się troche ułozy to mogę dalej w niemcy (zawsze chciałem mieszkać gdzie moi przodkowie, bawarii) ;)

W Gerlitz z mieszkaniami łatwo kurs języka otrzymasz skierowanie z pracą gorzej otwierają nowy zakład Felgi Aluminiowe.Na socjalu jest tu łatwiej przy granicy zakupy w Polsce spanie w Niemczech. Kiedy planujesz przyjazd do Niemiec na początek ta kasa ci wystarczy jak z językiem czy sie z niemcem dogadasz.Po kursie języka zawsze możesz jechać w głąb Niemiec nikt ci nie broni. Czy masz swój środek lokomocji .

A czyli kurs języka mam on nich z urzędu i ile on trwa ? Podstawy z języka mam , dogadam się w prostych sprawach, gorzej jeśli jest coś do załatwienia trudniejszego. Nie chce byc za długo na socjalu. Zawsze chciałem po opanowaniu języka iść do Bundeswehry

Czyli przez 6 miesięcy mógłbm pobierać zasiłek czy jest jakiś krótszy okres pobierania zasiłku ?

Zasiłek otrzymujesz do czasu znalezienia pracy lub otrzymanej propozycji pracy z bezrobocia raz na 6 miesięcy celem podpisania listy i rozmowa o pracy itd:

Marian, ty nawet nie potrafisz poprawnie napisac nazwy miasta "Görlitz", a chcesz mu rzeczowych informacji udzielac?

Wlasnie akurat w Görlitz wyjatkowo niechetnie odnosza sie do osob "z pochodzeniem", ktore zglaszaja sie tam o socjal, o czym wielokrotnie na tym forum pisali ludzi z Polski, ktorzy akurat tam sie udali i byli szykanowani przez miejscowych urzednikow.

A po drugie, przepisy dotyczace ALG II, czyli potocznego socjalu, wyraznie mowia, ze dzieci do 25 roku zycia, ktore nie maja wlasnych srodkow utrzymania, powinni mieszkac wspolnie z rodzicami, i ze tylko w wyjatkowych sytuacjach (np. przemoc w rodzinie) moga sie wyprowadzic wczesniej, korzystajac z wlasnego socjalu. Wiec nie wysylaj go w niepewne, bo jak sie na miejscu okarze, ze nie dsotanie ani grosza, to co, ty mu zaplacisz za ten czynsz?

Wlasnie akurat w Görlitz wyjatkowo niechetnie odnosza sie do osob "z pochodzeniem", ktore zglaszaja sie tam o socjal, o czym wielokrotnie na tym forum pisali ludzi z Polski, ktorzy akurat tam sie udali i byli szykanowani przez miejscowych urzednikow.
Pogodnik dlaczego jesteś przeciwny wyjazdu takich ludzi do Niemiec skoro sam kiedys na tym skorzystałeś i jesteś dalej w Niemczech a innym żałujesz .
po drugie, przepisy dotyczace ALG II, czyli potocznego socjalu, wyraznie mowia, ze dzieci do 25 roku zycia, ktore nie maja wlasnych srodkow utrzymania, powinni mieszkac wspolnie z rodzicami, i ze tylko w wyjatkowych sytuacjach (np. przemoc w rodzinie
To dotyczy rodzin Niemieckich mieszkających w kraju.

Wiec nie wysylaj go w niepewne, bo jak sie na miejscu okarze, ze nie dsotanie ani grosza, to co, ty mu zaplacisz za ten czynsz?
Sam piszesz z błędami a innym wytykasz błędy czasem sie w pospiechu zdarzają?????.
Jeste za długo w tym rejonie Görlitz aby nie powiedzieć że kłamiesz i jesteś zazdrosny że ktoś inny chce poprawić sobie życie za granicą Polak Polakowi wilkiem Ty jesteś tego przykładem. Dlaczego inne narodowosci pomagają sobie wzajemnie a my tylko zazdrość do innych aby nie mieli lepiej itd:
Matthiass-ma prawo przyjechac do Görlitz i opisać swoje życie w tym mieście i czy te kłamstwa są prawdziwe będzie to wtedy wiarygodne dla innych itd:

Ostatnia edycja:
Do Bundeswehr raczej się nie dostaniesz, bo masz obywatelstwo polskie....(Oprócz niemieckiego)

"To dotyczy rodzin Niemieckich mieszkających w kraju."

Nie ma zadnych osobnych przepisow dotyczacych "rodzin niemieckich mieszkajacych w kraju" a "rodzin niemieckich mieszkajacych za granica" w tym zakresie. To sa te same przepisy, wiec urzad ma Ermessungsspielraum, czyli mozliwosc interpretacji. Mozesz mu zagwarantowac, ze jak wynajmie to mieszkanie, zadecyduja na jego korzysc?

Poza tym ja sam nigdy nie korzystalem z zadnego socjalu po przyjezdzie do Niemiec, ani z kursow jezykowych, tylko zaczalem tu od razu studiowac po przyjezdzie. Ja nikogo nie zaluje, ale na tym forum byla przynajmniej 2 osoby, ktore pojechaly z niemieckim obywatelstwem do Görlitz i opisywaly, jak byly tam szykowanowane przez pracowniczke socjalu, ktora pochodzi pierwotnie z Rosji i najwidoczniej nienawidzi osob z Polski.

Powrót