Wyjazd do rodziny za granicę na zwolnieniu lekarskim

• Autor wątku Autor wątku dleo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dleo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam taka sytuację, wraz z małżonka mieszkamy w UK i zamówiliśmy dla moich rodziców bilety żeby mogli spędzić tydzień u nas podczas pierwszych urodzin swojego wnuka. Okazało się jednak, że mama jest na zwolnieniu lekarskim, jest ono ważne jeszcze parę dni po jej powrocie do Polski. Mama jednak boi się teraz przyjechać, mimo iż ma zwolnienie które pozwala jej opuszczanie domu (kategoria B czy coś w tym stylu).
Pytanie oczywiście brzmi czy może Ona spokojnie nas odwiedzić, bez obawy że będą jakieś nieprzyjemności ze strony ZUSu czy tez pracodawcy?

Pozdrawiam gorąco i dziękuję za szybka pomoc.

P.S. wiem że już podobne pytanie padło, ale nie widziałem konkretnej odpowiedzi na nie, a odnośnik to jednej stron z zapisami prawnymi nie wspomina wyjazdu za granicę.

Za pewne Twoja mama ma na zwolnieniu symbol B co oznacza chory może chodzić. ZUS w czasie pobytu Twojej mamy może wezwać na komisję lekarską i jeśli takie coś miałoby miejsce to wtedy byłby problem. ZUS będzie dopatrywał się przekrętu - skoro mama jest chora to czemu leci sobie za granicę... a to będzie wiązało się z nie potrzebnym stresem...

B - oznacza ciążę :)

Oczywiście "latanie po świecie" w trakcie zwolnienia lekarskiego stanowi nieprawidłowe jego wykorzystanie. Może to oznaczać konieczność zwrotu zasiłku chorobowego wypłaconego za okres, na jaki wystawione jest zwolnienie lekarskie.

Koledzy. Powiedziałem (kategoria B czy coś w tym stylu). Co oznacza że nie pamiętam dokładnie, po prostu któras z tych co nie nakazuje siedzenia w domu. Moja mama jest po piędziesiątce wiec ciąża raczej nie wchodzi w grę ;P

A swoją drogą to wziąłem sprawy w swoje ręce i skontaktowałem się ze znajomą znajomej z ZUSu. I niespodzianka mądrale. Nie ma takich przeciwwskazań, a nawet jeśli zawiadomienie zostanie wysłane to spotkanie zostanie przeniesione na inny termin. I co wy na to??

A jeśli ktoś się nie zgadza to proszę mi przedstawić konkretnie zapisy prawne na temat zwolnien lekarskich, bo szukałem i szukałem i żadne nie wspomina po zagranicy. Wiec skąd te wnioski??
Mysle że paranoja to nasza choroba narodowa, nie poparta konkretnymi powodami.

Pozdrawiam
D.

art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - Ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia. Niech mnie licho, jeżeli celem jakiegokolwiek zwolnienia lekarskiego miałoby być latanie po Europie.

Paranoja narodowa to myślenie, że "chory może chodzić" oznacza, że może robić cokolwiek się mu podoba, ale tylko do pracy chodzić nie musi.

Powrót