Wyjazd do sanatorium z ZUS w ramach prewencji

• Autor wątku Autor wątku iwonaxy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.
Jadę do sanatorium w ramach prewencji ZUS na rehabilitację psychosomatyczną.Chorowałam z tyt. chorób kręgosłupa,który dokucza mi bardzo.Mam to potwierdzone rezonansem magnetycznym. Na komisji Zus lekarz zobaczył,że korzystałam tez z porad psychiatry.więc uznał,że chory kręgosłup to moje urojenir i skierował na te rehabilitację.Najchętniej zrezygnowałabym bym z niej,bo cały czas cierpię na bóle kręgosłupa i to ta rehabilitacja przydałaby się i z niej byłabym zadowolona.Szkoda czasu 24 dni w tym czasie podreperowałabym kręgosłup.
1/Co robić.?
2/ Na czym polega rehabilitacja psychosomatyczna?
3/ czego mogę się spodziewać w takim sanatorium?
4/ czy lekarz może mnie uzdrowić dla potrzeb ZUS?
5/ czy mogę np napisać do ZUS,że nie mogę jechać , bo coś tam...

szymon123415 napisał:
Witam,co do informacji to dostaniesz poczta skierowanie z terminem Oprócz dokumentacji trzeba wziąść strój, czepek,dobry humor;).Nic się nie martw jest fajnie,od rana do popoludnia sa ćwiczenia i zabiegi,a potem czas dla siebie,Sanatorium z zus jest calkowicie bezplatne,za podróż zwracaja na koniec kase.Jedzenie dosyc znosne,warunki przeważnie stare budynki,ale jak to jest za darmo to czego wymagac,ja bylam w Lądku zdroju,teraz jade 4 czerwca do Szczawnicy To jest dobre do podreperowania zdrowia,wszystko zalezy jakie sie ma nastawienie i po co się tam jedzie .Nic się nie obawiaj.Wez reczniki klapki ,to co potrzebujesz na trzy tygodnie,bi w takich miejscach jest drogo,a i sznurek i klamerki;),zeby pranie powiesic na balkonie.zelazko jest dostepne.Milego pobytu Ania
No właśnie, w Wysowej Zdrój wymyslili jeszcze gimnastyke na wolnym powietrzu (w zimę). To jakis niestandardowy krok prawie nikt tego nie przewidzial i nie mial wygodnego obuwia do biegania po sniegu i lodzie, a buty zimowe z cholewką nie bardzo sie do tego nadawaly. W skierowaniu nie bylo wzmianki ze taka forma gimnastyki bedzie praktykowana. Nawet jeden z kuracjuszy posliznal sie podczas cwiczen, zostal odwieziony do szpitala a potem wypisany z sanatorium.

Powrót