Wyjazd do USA a studia

• Autor wątku Autor wątku Dokaaija
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dokaaija

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej.

Mam pewne pytanie. Obecnie jestem studentką 2 roku studiów administracyjnych na wydziale Prawa i Administracji na Uniwersytecie Śląskim.

Od około miesiąca zastanawiam się nad wyjazdem do USA po ukończeniu studiów. I moje pytanie jest takie, ile i czy cos będzie warty tytuł magistra Administracji ( PL ) w USA. Wiem jak wygląda sprawa z zwykłymi studiami, ze są amerykańskie odpowiedniki, czasem tez trzeba przystąpić do egzaminów które jakoś porównują wiedzę z Polski do wiedzy z USA. Wiem też ze przykładowo dla studiów prawniczych nie da się nic zrobić bo to są całkiem inne systemy prawne. I tu moje pytanie. Zakładając ze na administracji mam miedzy 1/3 a 1/2 przedmiotów opartych o system prawny w Polsce, to ile i czy moje studia będą cos znaczyły w USA zakładając : tytuł magistra w Polsce, Specjalizacje ( powiedzmy cos przydatnego w policji albo straży pożarnej ( jeszcze się nie zdecydowałam bo dopiero na 2 roku jestem, nie chodzi mi też o prace w tych zawodach tylko o ty czy ten "papierek" będzie cokolwiek znaczył w USA.

Powrót