wyjazd do włoch, a ważność paszportu

• Autor wątku Autor wątku roseberry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roseberry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam paszport ważny do 17.08.2011r., a wyjeżdżam na obóz do Włoch od 24.07 do 3.08. czy nie będe miała problemów z tym że mój paszport niedługo straci ważność?
dodam że jadę przez Czechy i Austrię. pytam bo słyszałam że w niektórych krajach paszport musi być ważny jeszcze kilka miesięcy.
proszę o szybką odpowiedź

Jeśli masz obywatelstwo polskie to nie musisz wogóle mieć paszportu w krajach, które wymieniasz (strefa shengen).

Co do paszportu najczęściej jest wymagana minimum 6 miesięczna jego ważność, ale wewnątrz strefy nie ma potrzeby posługiwania się paszportem - w zupełności wystarczy Ci dowód osobisty.

ps.
przed urlopem proponuję złożyć wniosek o wydanie paszportu - wrócisz i akurat powinien być :) przynajmniej Ci sprawa nie ucieknie w wirze pourlopowym

Ostatnia edycja:
wiesz kiedys jechalam do Niemiec na paszporcie (jednym slowem na styk)nie bylo problemu /przed 2004 r

Polskie paszporty zachowują ważność przez 10 lat od wydania. Paszporty o starych wzorach nie podlegają obowiązkowej wymianie i są równorzędne z paszportami o nowym wzorze do czasu upłynięcia ich ważności.

Paszport – Wikipedia, wolna encyklopedia

Oprócz przepisów wizowo-paszportowych niektóre państwa posiadają również inne wymogi, od zdolności wypełnienia których może zależeć uzyskanie zgody na wjazd. Najczęstsze z nich to: minimalna kwota pieniędzy na każdy dzień pobytu, rezerwacja biletu na podróż powrotną, rezerwacja zakwaterowania, świadectwa szczepień ochronnych, ubezpieczenie zdrowotne, określona długość ważności paszportu, etc.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepisy_wjazdowe_do_państw_obcych_dla_obywateli_polskich

spokojnie mozesz jechac,,a na niewaznym nawet wrócić do kraju

Ostatnia edycja:
tzn ja mam 16 lat i nie mam dowodu jeszcze :)

Kochani mam nadzieje że mi ktos odpowie...mam problem jedziemy do Egiptu z mężem ale on niestety od czasu slubu nie wymienił dowodu osobistego (2 lata) czy należy wymienić dowód a następnie składać wniosek o wydanie paszportu??? poradźcie....

A maz zmienil nazwisko na slubie? Bo stan cywilny nie jest w dowodzie wpisywany. Chyba, ze ma jeszcze ten zielony, ale to na pewno nie sprzed dwoch lat:)

bo jeśli chodzi o wyrobienie nowego dowodu i dopiero paszportu to procedury niestety sie wydłużają...a nam zależy na czasie

ale o ile wiem dzieci sa w paszporcie wpisywane i numer dowodu osobistego...w ktorym widnieje ze jest kawalerem...........

Nie rozumiem w ogole kwestii z tym dowodem. prosze isc do biura paszpotrowego i to wszystko.

Nie sa wpisane dzieci i stan...pani mowi o zielonym starym dowodzie. na pewno starszym niz sprzed dwoch lat. jesli malzonek ma taki dowod, to istotnie bedzie musial najpierw go wymienic, bo zaden urzad w Polsce juz go nie respektuje.

nie nie ma nowy....a no rzeczywiscie stan cywilny nie jest wpisywany w nowym dowodzie wiec nie ma potrzeby go wymieniania by wyrobic paszport. a czy w paszporcie są wpisywane dzieci ?

Dziekuję ci bardzo za pomoc...bo juz po nocach nie moglam spac. Pozdrawiam:)

Powrót