Wyjazd dzieci na okres świąteczny

• Autor wątku Autor wątku ossi_cw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ossi_cw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam Wszystkich.

Sytuacja wygląda następująco.
Jesteśmy przed sprawą rozwodową ,żona ma kochanka i regularnie zabiera dzieci do jego mieszkania na weekendy bez mojej wiedzy i stanowczego sprzeciwu. Została złapana na gorącym uczynku jak wyszła z mieszkania z dziećmi(będzie to jako materiał dowodowy).
Obecnie chce na święta zabrać dzieci i wyjechać sobie ( prawdopodobnie z jej kochankiem ).
Pytała mnie się o zgodę na ten wyjazd oczywiście nie wyrażam zgody.
Podejrzewam a wręcz jestem pewien ,że będzie z moimi dziećmi jej wielbiciel.
Dzieci są strasznie zmanipulowane przez matkę. Sytuacja taka trwa już około roku. Ciągle okłamuje mnie ,że jest z dziećmi sama i przebywa u swojej matki ,co nie jest to prawdą i jest to udowodnione w odpowiednich materiałach ,które będą w sądzie.
Mam konkretne dwa pytania:
1.Czy mogę zakazać takiego wyjazdu z dziećmi ,a jeżeli ona nie dostosuje się ,to co należy wtedy poczynić?
2. Jak zapobiec prawnie ,by małżonka zaprzestała zawozić moje dzieci do swojego kochanka ,gdzie ja się temu stanowczo sprzeciwiam?
Pozdrawiam.

ossi_cw napisał:
1.Czy mogę zakazać takiego wyjazdu z dziećmi ,a jeżeli ona nie dostosuje się ,to co należy wtedy poczynić?
Może Pan wyrazić sprzeciw, to wszystko - żadne służby nie pomogą Panu wyegzekwować tego sprzeciu. Dopiero Sąd może uregulować kontakty i za których nieprzestrzeganie może grozić odebranie dziecka/zmniejszenie kontaktów/kary pieniężne na rzecz drugiego rodzica.
ossi_cw napisał:
2. Jak zapobiec prawnie ,by małżonka zaprzestała zawozić moje dzieci do swojego kochanka ,gdzie ja się temu stanowczo sprzeciwiam?
Poruszyć tę kwestię przed sądem rodzinnym/rozwodowym np. wnosząc o ustalenie miejsca pobytu dzieci przy Panu a jeżeli dzieci na stałe mieszkają z Panem to w postanowieniu o ustaleniu kontaktów (w postanowieniu o udzieleniu zabezpieczenia) może znaleźć się zastrzeżenie, że kontakt ma odbywać się bez obecności określonych osób. Takie postanowienie musi znaleźć uzasadnienie w dobru dziecka/dzieci.

Byrhtnoth napisał:
Może Pan wyrazić sprzeciw, to wszystko - żadne służby nie pomogą Panu wyegzekwować tego sprzeciu. Dopiero Sąd może uregulować kontakty i za których nieprzestrzeganie może grozić odebranie dziecka/zmniejszenie kontaktów/kary pieniężne na rzecz drugiego rodzica.
Poruszyć tę kwestię przed sądem rodzinnym/rozwodowym np. wnosząc o ustalenie miejsca pobytu dzieci przy Panu a jeżeli dzieci na stałe mieszkają z Panem to w postanowieniu o ustaleniu kontaktów (w postanowieniu o udzieleniu zabezpieczenia) może znaleźć się zastrzeżenie, że kontakt ma odbywać się bez obecności określonych osób. Takie postanowienie musi znaleźć uzasadnienie w dobru dziecka/dzieci.
Czyli jak wywiezie mi dzieci za granicę ,to z tego co Pan pisze to żadne służby mi nie pomogą?
Czyli przed sprawą rozwodową wnieść do sądu o ustalenie pobytu dzieci i opiekę nad nimi?
Zaznaczam ,że nie odbyła się żadna sprawa sądowa rozwodowa. Mało tego nie dostałem żadnego pozwu ze sądu ,co cały czas żona twierdzi że takowy pozew złożyła.

ossi_cw napisał:
Czyli jak wywiezie mi dzieci za granicę ,to z tego co Pan pisze to żadne służby mi nie pomogą?
O zagranicy nie wspominał Pan - jeżeli dojdzie do uprowadzenia/zatrzymania za granicą to ewentualnie (jeżeli dziecko przebywa w kraju będącym sygnatariuszem tej konwencji oraz spełnione są pozostałe warunki) można skontaktować się z Ministerstwem Sprawiesliwości w celu wdrożenia procedury z konwencji haskiej dotyczącej uprowadzenia dziecka. Jeżeli nie wie Pan gdzie jest dziecko może Pan zgłosić się na Policję.
ossi_cw napisał:
Czyli przed sprawą rozwodową wnieść do sądu o ustalenie pobytu dzieci i opiekę nad nimi?
Jeżeli toczy się sprawa o rozwód (można to sprawdzić kontaktując się z Biurem Obsługi Interesanta sądu okręgowego właściwego dla ostatniego wspólnego miejsca zamieszkania małżonków) to taki wniosek o ustalenie m.pobytu dzieci należy składać już do tej sprawy w Sądzie Okręgowym (pod sygnaturą sprawy rozwodowej). Wniosek o ustalenie miejsca pobytu można zawrzeć w odpowidzi na pozew wraz z wnioskami o udzielenie zabezpieczenia do czasu prawomocnego zakończenia postępowania. Jeżeli sprawa rozwodowa nie toczy się to taki wniosek (o ustalenie m. pobytu dziecka) składa się w sądzie rejonowym właściwym dla obecnego miejsca zamieszkania dzieci.

Powrót