wyjazd emerytów na stałe do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Babsi69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Babsi69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Ja z siostra mieszkamy na stałe w Niemczech , moi rodzice w Polsce ,mój tata ma pochodzenie niemieckie mama nie ,tata jest zameldowany w Polsce i u mojej siostry na stale , jednak żeby móc w Niemczech dostać mieszkanie i móc żyć mają moi rodzice za mało emerytury, moje pytanie czy należy się moim rodzicom jakaś zapomoga .Za każdą pomoc serdecznie dziękuję

pochodzenie czy obywatelstwo:?:

jezeli to drugie potwierdzone ,nalezy sie zapomoga,a raczej doplata do utrzymania/wysokosc zapomogi zalezy od dochodu

tata ma obywatelstwo ,a co z mama czy tez ma prawo jako zona do jakich świadczeń ,zapomogi?

Emeryci nie maja prawa do ALG, tylko do Grundsicherungsrente, ale kwoty sa takie same

no tak racja

ja podajac link chcialam zeby poczytala , jakie prawa ma matka autorki / jako zona obywatela Niemiec..bo takie bylo pytanie

Ja bardzo dziękuję za odpowiedzi .jeszcze jedno pytanie czy mam mamę u mnie zameldować
zanim będą starać się o własne mieszkanie , czy to gra jakaś rolę?

Wiesz,teraz nie ma i tak juz takich mieszkan socjalnych jak kiedys, przydzielanych przez miasto, tylko dostajesz - po spelnieniu warunkow - Wohnberechtigungsschein i mieszkania trzeba szukac na wlasna reke.

Jak zameldujesz mame u siebie, to dostanie tylko to Grundsicherung, bez zadnego Wohngeld, bo nie placac czynszu nie moze oczywiscie dostawac zasilku na czynsz.

I trzeba sobie zdawac sprawe, ze na to Grundsicherung obowiazuja takie same kryteria jak na socjal: kto ma wlasny majatek, np. srodki finansowe na koncie, mieszkanie wlasnosciowe itd. to musi najpierw do pewnej granicy majatkowej wykorzystac te srodki, wiec rodzice beda musieli wypelnic formuilarz o swojej sytuacji materialnej, podajac dane rowniez z Polski

Powrót