L
lukas&oliwia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam od kilku lat prowadzę działalność gospodarczą w Polsce związaną z budownictwem.Dzięki niej nabyłem tu duży dom,wyremontowałem go i przez cały czas prowadzenia działalności inwestowałem większość dochodu w rozwój firmy,czyli maszyny i urządzenia,samochody itd.W chwili obecnej sytuacja nieco zaczyna mnie niepokoić(problemy z płatnościami klientów,wzrastające opłaty związane z prow. dział. i mase innych czynników,które zmusiły mnie do refleksji na temat wyjazdu na stałe do Niemiec.Od ok 8 lat posiadam niemieckie obywatelstwo(niemiecki paszport).Jestem żonaty i mamy syna 3 letniego,jednak żona i syn nie posiadają obywatelstwa.Chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi na nurtujące mnie pytania,zanim podejmę pierwsze kroki związane z wyjazdem na stałe.Od wielu znajomych dowiedzieliśmy się,że najłatwiej zacząć od "socjalu" i w związku z nim mam pytania.:
1.Działalność-zamknąć czy przepisać na żonę,co z środkami trwałymi amortyzowanymi w firmie.
2.Dom-mowa o działce 1200m2 oraz dom mieszkalny ok 380m2
-ww w kredycie hipotecznym(kredyt z dochodu firmy) na 30lat(rata stała ok 700zł;z złotówkach).PKO pozwala na spłatę rat z zagranicy(nawet w razie zamknięcia dział.)
akt not.własności domu na mnie i żonę(wspólnota małżeńska)
3.Żona dotychczas niezatrudniona w Polsce.
4.Kredyty i zobowiązania:tylko hipoteka na dom,brak kart kred.,rat i zadłużeń
Podsumowując w skrócie co z działalnością,czy możemy mieć dom w Polsce i jakie podjąć kroki,żeby jeszcze w tym roku wyjechać do Niemiec i uzyskać pomoc socjalną na początek dla rodziny 3 osobowej.
Dodam,że żona ma 22lata,ja 28l,a syn jak wspominałem 3lata.
1.Działalność-zamknąć czy przepisać na żonę,co z środkami trwałymi amortyzowanymi w firmie.
2.Dom-mowa o działce 1200m2 oraz dom mieszkalny ok 380m2
-ww w kredycie hipotecznym(kredyt z dochodu firmy) na 30lat(rata stała ok 700zł;z złotówkach).PKO pozwala na spłatę rat z zagranicy(nawet w razie zamknięcia dział.)
akt not.własności domu na mnie i żonę(wspólnota małżeńska)
3.Żona dotychczas niezatrudniona w Polsce.
4.Kredyty i zobowiązania:tylko hipoteka na dom,brak kart kred.,rat i zadłużeń
Podsumowując w skrócie co z działalnością,czy możemy mieć dom w Polsce i jakie podjąć kroki,żeby jeszcze w tym roku wyjechać do Niemiec i uzyskać pomoc socjalną na początek dla rodziny 3 osobowej.
Dodam,że żona ma 22lata,ja 28l,a syn jak wspominałem 3lata.