Wyjazd na stałe do Niemiec osoby niepełnosprawnej

• Autor wątku Autor wątku herbstzeitlose
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

herbstzeitlose

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich serdecznie!
Dopiero co się zarejestrowałam, aby zadać nurtujące mnie pytanie.
Otóż jestem osobą niepełnosprawną, z orzeczeniem o niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji. Ukończyłam germanistykę na Uniwersytecie Warszawskim, z tytułem magistra, mówię zatem biegle po niemiecku.
Marzę, żeby zamieszkać na stałe w Niemczech. Czy ktoś się orientuje i mógłby mi doradzić, co musiałabym zrobić w tym celu i czy w ogóle mam na to szanse?
Czy przysługiwałaby mi jakaś renta niemiecka, czy też musiałabym znaleźć pracę?
Ale jaką pracę może znaleźć osoba niepełnosprawna w kiepskiej formie fizycznej?
Będę wdzięczna za wszelkie porady. Jeśli ktoś chce mi coś doradzić e-mailem, to udostępniłam tę opcję w ustawieniach.
Pozdrawiam serdecznie,
Herbstzeitlose

Jak nie masz obywatelstwa niemieckiego, to ani nie bedziesz mogla zamieszkac na stale w Niemczech bez udowodnienia, ze masz wlasne srodki finansowe do zycia, ani nie bedzie ci przyslugiwala zadna renta, bo Unia Europejska nie przewiduje tzw., turystyki socjalnej polegajacej na tym, zeby wyjezdzac do innego kraju tylko po to, by zglaszac sie tam po zasilki.
Renta inwalidzka przysluguje w Niemczech osobom, ktore przepracowaly tu minimum 5 lat i placiliy przez te lata skladki do Deutsche Rentenversicherung.

Pracy tez za bardzo nie znajdziesz, bo do pracy w Niemczech potrzebne bedzie do maja 2011 roku zezwolenie na prace.

Skoro studiowalas germanistyke, wejdz na strone Deutsche REntenversicherung i poszukaj pod haslem "Erwerbsunfähigkeitsrente"

Co do reszty, popatrz na dole w watku o zasilkach rodzinnych, wlasnie ja i Belunia opisalismy jak sie zalatwia w Niemczech legitymacje inwalidzka (Schwerbehindertenausweis), ale on nie daje prawa do zadnej renty.

Powrót