wyjazd na stale do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku monika2501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika2501

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam Chcę wyjechać na stałe do Niemiec Mój partner ma niemiecki paszport legalna pracę i mieszkanie w Niemczech, jest tam zameldowany od 4 lat Ja mam córeczke ma 8lat Jakie warunki trzeba spełnić zeby mała chodziła tam do szkoły itp.itd. Potrzebne mi są wszystkie wartiściowe informacje DZIĘKUJĘ!

znaczy o jakich warunkach myslisz?
raczej zadnych procz nauki niemieckiego :)

Wiesz jak to wyglada w rzeczywistosci- czy mala musi znac jezyk czy jakis kurs bedzie mogla zrobic?
dodam ze ja jestem wtrakcie zalatwiania dokumentow dot.pochodzenia
Czy moge wyjechac juz teraz i tam czekac na te dokumenty(nie wiem ile to potrwa)
:(

hmmm czegos nie rozumiem, ma pani partnera legitymujacego sie niemieckimi dokumentami, mieszkajacego w niemczech, tam pracujacego i zadaje pani pytania "co trzeba spelniac zeby corka chodzila do szkoly?" , "czy musi znac jezyk lub bedzie musiala robic jakis kurs?"
to on nie jest w stanie sie dowiedziec? :o nie ma pojecia o podstawowych sprawach socjalno-bytowych ? :o

Moge cos na ten temat powiedziec konkretnego.Musi sie Pani zameldowac i Pani corka musi zostac zameldowana u Pani partnera.MUSICIE miec staly meldunek w Niemczech.Potem idzie pani sama (jesli umie Pani jez niem)lub z partnerem do Schulamtu zglosic tam corke,by zostala przypisana doszkoly kezacej najblizej waszego zamieszkania,potem idziecie do danej szkoly.Tam zaniesc musicie ostatnie jej swiadectwo.Bedzie trzeba corke zglosic w Polsce,ze nauke bedzie kontynuowac w Niemczech (w dotychczasowej szkole gdzie chodzila ).najprawdopodobniej urzedy beda chcialy na pismie,ze ojciec dziecka zgadza sie na to,by corka przebywala z matka za granica.To tzw freiügigkeitbescheinigung.To Pani wystawia w Auslanderamcie.Ale musi miec wpierw Pani te "zgode"ojca na pismie(i najlepiej przetlumaczona juz na niem.Schulamt wyda zgode na kontynuowanie szkoly(bo dziecko MUSI do szkoly chodzic)i na pewno corka na poczatku bedzioe w tzw Förderschule,to taka "nauka"jez niem,klasa w ktorej obcokrajowcy ucza sie jez niem.Tam najdluzej moze byc 2 lata.Potem bedzie cos w rodzaju egzaminu corki z jez niem a potem skierowana juz bedzie do odpowiedniej wiekiem klasy.Wszystko to ja mam juz za soba,wiec wiem.Powodzenia.:)

Bardzo dziekuje za pomoc!!! Pozdrawiam serdecznie!!!

Mam pytanie. Chciałybyśmy z dwoma córkami zamieszkać w Niemczech,lecz nie wiem jak się do tego zabrać. Jedna córka ma prawie 14 lat, a druga 22. Nie wiem co jest potrzebne,jakie dokumenty itp.Słyszałam ze żeby zamieszkać właśnie np. w Niemczech trzeba mieć tam rodzinę. Jeżeli to się liczy, to ja miałam tam rodzinę: urodziła się tam moja babcia i mama. Babcia mieszkała przez 18 lat i jeszcze wiele razy tam przyjeżdżała. Mama pracowała. Bardzo proszę o pomoc.Będę bardzo wdzięczna.:(

zeby mieszkac w Niemczech potrzebny jest meldunek...u kogo jest to obojetne..w wynajetym mieszkaniu ,u sasiada ,kolegi...jak masz wlasne srodki na utrzymanie nie ma problemu..gorzej jak nie ma

Bardzo dziękuje.Jak będę jeszcze miała jakieś pytania to napiszę.:)

Tez mam podobne pytanie chce sie przenieść do niemiec i zastanawiam sie jak jest z meldunkiem czy w wynajetym mieszkaniu moge sie normalnie zameldowac jak to wyglada???????

W Niemczech nie jest jak w Polsce: kto normalnie wynajmuje mieszkanie na umowe najmu, moze sie zameldowac w urzedzie miasta bez zadnych zezwolen wlasciciela mieszkania. Po prostu idzie do urzedu miasta i sie melduje

Witam. Mam pytanie ja już złożyłam papiery na obywatelstwo niemieckie mam meldunek w Niemczech ale na razie jestem jeszcze w Polsce bo załatwiam paszporty dzieciom chce się spytać czy opłaca mi się już teraz jechać i tam czekać na te papiery czy lepiej w Polsce na nie poczekać bo nie wiem czy na ten czas oczekiwania dostała bym tam jakąś pomoc. proszę o wszelkie informacje dziękuje .:confused:

bez udowodnionego obywatelstwa nie dostaniesz w niemczech zadnych zapomog przyslugujacych obywatelom niemieckim

no normalne ,ze nie

z nieba nie leci tu,,,jeden zasilek juz dzis urwali..
takze nie szykowac sie na duzo,,na socjalu,,bo juz nie bedzie Elternegld

A ile się czeka na odpowiedz w sprawie obywatelstwa ja składałam w Niemczech może to jakoś szybciej pójdzie? może ktoś wie coś na ten temat ile się czeka.:D

Chciała bym dodać że papiery składałam po stronie męskiej czyli po tacie dziadku i pradziadku.

To bardzo trudno powiedziec, bo to zalezy od tego, czy mialas wszystkie akty urodzenia przodkow jednoznacznie potwierdzajace fakty oraz inne dokumenty. Jelsli tak, to potrwa to pewnie ok. 3 miesiecy, jesli nie i beda musieli sami sprawdzac, moze trwac i rok albo nawet dluzej

Dałam wszystkie akty ślubu ,urodzenia i jakie tylko mogły być. powiedzieli mi na początku że z 2-3 tygodnie będę czekała jest to możliwe żeby to trwało tak krótko?

jesli mialas wszystkie dokumenty bez zadnych luk i mialas szczescie to oddac w urzedzie, w ktorym maja malo roboty z takimi papierami, to rzeczywiscie mozesz dostac odpowiedz w 3 tyogdnie, ja zalatiwalem dla mamy, mialem wszystkie (niemieckie) dokumenty o jej pochodzeniu i dostalem w 4 tyogdnie, ale to bylo w malym miescie gdzie jest bardzo malo cudzoziemcow

Ja składałam w Menden to małe miasteczko mam nadzieje że za niedługo dostane odpowiedz. Wielkie dzięki za odpowiedzi.:D

Powrót