wyjazd na stale do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku monika2501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ja jak skladalam wnioski dla syna,,to do wnioskow dostalam informacje,,tam pisze czas oczekiwania 3-4 miesiace,,dostal po 3 miesiacach,,,choc male miasto u mnie

Mam pytanie moja tesciowa wyszla za mąż za niemca ja jestem zameldowana razem z dziecmi u niej chce sie tam przeprowadzic czy moge sie starac tam o przydzielenie mieszkania socjalnego i zasilku na dzieci

Nie mozesz, bo zameldowanie nic nie znaczy. Tesciowa to osoba obca i tak a nie rodzina.

ale mój mąż też jest tam zameldowany i mieszka tam i teraz bedzie otwierac gewerbe.

Zameldowanie jako zameldowanie nie ma w Niemczech takiego znaczenia jak w Polsce, to jest tylko informacja dla urzedow, pod jaki adres maja wysylac pisma urzedowe, nic wiecej nie znaczy.

Twoj maz jak otworzy Gewerbe to na poczatku ani sam ani na rodzine nie bedzie mogl pobierac zadnego socjalu, najwyzej dostaniecie kindergeld na dzieci i tyle. W zamian za to bedziecie sie musieli ubezpieczyc wszyscy w niemieckiej kasie chorych, bo w Niemczech jest obowiazek posiadania niemieckiego ubezpieczenia chorobowego, a skladki na takie ubezpieczenie sa w Niemczech wysokie.

Witam mam pytanie?chcemy wyjechac na stale do niemiec,moj maz pracuje tam od 6 lat przez polska firme ale placi niemiecki podatek i ma meldunek.Chcieli bysmy tam zamieszkac z nim,mamy 2 corki 4 lata i 9 starsza corka chodzi do 2 klasy nie wiemy jakie dokumenty sa potrzebne i gdzie zalatwic szkole,i czy lepiej poczekac az corka skonczy 2 klase w polsce czy mozemy przeniesc sie w chwili obecnej.I czy bedzie nam sie nalezał kindregeld na dzieci jeslibedziemy mieszkac w niemczech oczywiscie bedziemy mieli meldunek.Prosze o dobre rady iodpowiedzna moje pytania.Z gory dziekuje

a do tej pory nie przysługiwał mu zasiłek rodzinny na dzieci?skoro płaci podatek tu?

nie załatwialismy do tej pory zasiłku ale teraz chcemy sie przeprowadzic do niemiec wiec napewno by sie przydał taki zasiłek.

to szkoda ze nie załatwialiście,,a pewnie się nalezal:)
no ,ale zawsze moga nadplacic jednak tylko do 4 lat wstecz

Witam. Od kilku lat wraz z żoną posiadamy obywatelstwo niemieckie. Podjęliśmy decyzję o przeprowadzeniu się do Niemiec. Wiem, że to kwestia formalna, nie mniej jednak nie za bardzo poruszamy się w temacie. Może ktoś podpowiedzieć konkretnie jakie należy podjąć kroki, żeby zrealizować podjętą decyzję?

na poczatek musisz sie gdzies zameldowac ;)
bez meldunku ani rusz

witam

chciałbym sie dowiedziec na jakich warunkach jest oparty meldunek w niemczech
mieszkam juz prawie 5 lat w Austrii i studiuje tam, mam niemiecka partnerkę i poszukujemy obecnie mieszkania. Znalazła sie dosc korzystna oferta w Freilassingu ( lezy nie całe 5-8 km od Salzburga gdzie mieszkam i studiuje) chciałbym zapytac na jakich warunkach mogę sie zameldować i mieszkać w Niemczech ? czy musze tam pracować czy chodzic do niemieckiej szkoły by móc tam mieszkac

z góry dziękuje za odpowiedz

Nie musisz ani pracowac w Niemczech ani chodzic w Niemczech do szkoly, pokazesz zaswiadczenie, ze studiujesz w Salzburgu i ze masz austriackie ubezpieczenie zdrowotne i to powinno wystarczyc

aha tzn mam eurpoejska karte ubezpieceniowa i ubezpieczenie z uczelni
no to super dzieki ;)

Witam wszystkich bardzo serdecznie,ja również mam kilka pytan związanych z wyjazdem do niemiec i pozwoliłem sobie podpiac się pod ten temat.Jeśli chodzi o mnie to posiadam niemiecki paszport i chciałbym osiedlić się w niemczech na stale,ostatnie 2 lata spędziłem właśnie pracując w tym kraju.Mam kilka wątpliwość i nie bardzo wiem jak do tego wszystkiego się zabrać.Jeśli chodzi o mieszkanie to nie ma problemu bo już znalazłem i mam umowę najmu, jeśli chodzi teraz o te wstępne rzeczy to również się już obeznalem meldunek i wogóle.Interesuje mnie tylko gdzie się zgłosić albo w którym momencie składania dokumentów o kurs języka niemieckiego?? A druga sprawa na początku.tego roku zakupilem samochód jest po wielu wymianach sprzedać czy jest możliwość.ściągnięcia go do niemiec??bardzo proszę o pomoc...
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie....

Powrót