Wyjazd na zieloną kartę do usa z dziećmi po separacji

• Autor wątku Autor wątku adasko25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adasko25

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam wszystkich :-)Po krótce opiszę swój problem.Jestem w separacji od roku czasu.Mamy 2 dzieci 14 lat i 11lat.Córka mieszka z ex a syn,młodsze dziecko ze mną.Opieka i miejsce zamieszkania zasądzone przez sąd.Przed rozpadem naszego związku Ojciec ex złożył wniosek o przyznanie nam zielonej karty.Miał to być wyjazd sponsorowany.Teraz przyszło potwierdzenie przyznania zielonej karty.Moje pytania:
1.Czy ex może wyjechać z dzieckiem na ten pobyt stały?
2.Czy jeśli wniosek był składany na nas dwoje czy będzie potrzebna moja zgoda na ten wyjazd w ambasadzie USA?
3.Syn oznajmił mi ze nie chce jechać,tak samo jak i ja.Czy w związku z brakiem chęci ma już całkowicie zamkniętą drogę do USA?
4.Czy mógłbym złożyć pismo i powiadomić Ambasadę USA w Polsce o zaistniałej separacji i jakie to przyniosło by konsekwencje?
Dziękuję za odpowiedzi

Jest trochę sposobów na przeszkodzenie wyjazdowi.
Możesz złożyć pismo do sądu rodzinnego, wnosząc o zakazanie ojcu opuszczenia kraju z dziećmi. Co prawda ja takiego wniosku nigdy nie widziałem, no ale sąd rodzinny możę rozpoznać co chce i jak chce.
Można też napisać do ambasady. Nie wiem jakie to może mieć konsekwencje, nie wiem czy możliwe jest cofnięcie wydania zielonej karty. Moze warto do ambasady zadzwonić przedstawiając sprawę

Dziękuję za poradę i właśnie o to chodzi że ojciec nie chce wyjechać do USA a matka za wszelką cenę chce wyjechać:confused:

Powrót