Wyjazd osoby niepełnoletniej do Anglii

• Autor wątku Autor wątku pacyfiara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pacyfiara

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Chciałabym się dowiedziec, jakie są regulacje prawne dot. wyjazdu os. niepełnoletniej do Anglii (bez opiekunów prawnych).
Sytuacja wygląda tak: w listopadzie skończę 18 lat, ale chciałabym rozpocząć naukę w Anglii we wrześniu. Mam tam zapewnione zakwaterowanie, wiec nie bede korzystac z internatu szkolnego. Chciałabym wiedzieć czy mogę sobie "tak o" pojechac po prostu, czy jakies formalności trzeba jeszcze załatwić.
To bardzo pilne, proszę o pomoc!

spokojnie mozesz sobie wyjechac - bez opiekunow.

No dobrze, czyli jedyne co potrzebuje to taka "ustna zgoda" rodzicow? No bo formalnie jestem pod ich opieka, nie moge jeszcze za siebie odpowiadac, tak? Wiec bez ich zgody nie moge?
A zeby pojsc szkoły tam w Anglii nie potrzebuje zadnych ich podpisow?

Dajcie znac... to dosc wazne dla mnie... :tuptup:

chlopie w listopadzie skonczysz 18 lat! nie jestes juz dzieckiem. Nawet dorosly czlowiek informuje najblizszych o zamiarze wyjazdu aby sie nie martwili i nie mysleli, ze ktos zagina lub stalo sie cos zlego. W twoim wieku ciezko tu bedzie ze szkola bo edukacja obowiazkowa konczy sie w wieku 16 lat dalej ucza sie te osoby, ktore chca. Wiec na Twoj wiek pozostalo Ci rok czasu high school i studia - ale musisz miec jezyk angielski na dobrym poziomie.

Po pierwsze jestem dziewczyna :P
Mam certyfikat CAE, wiec z angielskim chyba nie bedzie strasznego problemu. Wiem mniej wiecej jak wyglada tam system edukacji i chce po prostu tam A levels... Jezu, oczywiscie ze poinformuje, nie zamierzam zwiewac z domu, tylko chodzi mi o to, ze mi nie pozwola, i nie wiem co wtedy dalej, bo bez sensu jechac w listiopadzie. Dlatego chcialam wiedziec jak to wyglada od strony prawnej

:D no tak w takim razie nazwanie Ciebie - chlopem - nie jest na miejscu. Jezeli oni Ci nie dadza zgody ( ustnej) na wyjazd to trudno przewidziec co zrobia. -Tak czy siak sila z UK ciebie nie sciagna - tu wg. prawa bedziesz dorosla na tyle aby za siebie odpowiadac.

Dobra, dziekuje bardzo :D bardzo mi Pani pomogla :)

Wyjazd osoby niepełnoletniej. Proszę o pilną odpowiedź!

Dzień dobry. Mam 16 lat. W najbliższym czasie planuję wyjazd do Londynu. Mam dotrzec tam samochodem osobowym wraz z wujkiem i kilkoma innymi członkami rodziny (w sumie jest nas czworo), bez rodziców. Czy potrzebuję jakiegokolwiek dokumentu prawnego, by pozwolic sobie na wyjazd, będąc niepełnoletnią? Jeśli tak, to jakiego? Proszę o szybką odpowiedź.
Kasia

Re: Wyjazd osoby niepełnoletniej. Proszę o pilną odpowiedź!

Nic nie potrzebujesz jedynie dokumetu dowod/paszport

Powrót