Wyjazd, praca - wszelkie formalności

• Autor wątku Autor wątku Szozda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szozda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Najpóźniej w październiku mam zamiar wyjechać do Niemiec Prace będę szukał po przyjeździe, mieszkanie na pewno wcześniej wynajmę ;) Tylko teraz pytanie jakie dokumenty potrzebuję? Jeśli chodzi o legalna prace jak i sam pobyt? Dodam ze wyjeżdżam do dziewczyny która jest rodowita Niemką
I czy mam szanse na jakieś zasiłki? ;>

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Witam ,do zasilkow nie ma pan praw,bez pracy nikt panu nie wynajmnie mieszkania ,czyli najpier praca nastepnie mieszkanie,na legalna prace ma pan szanse tylko sezonowa obejmuje okolo 3 miesiecy ,mozna ja podjac w budownictwie ,lesnictwie,gastronomii,pozatym ma pan mozliwosc otwarcia swojej firmy na takich warunkach dostanie pan pobyt na czas nieokreslony.pozdrawiam

Ten wyjazd mam w planach raczej na stałe... czyli co? Nie będę mógł pracować legalnie? Co muszę zrobić żeby to było możliwe? Oprócz rozwiązania z firmą...
Praca sezonowa jak mi się wydaje to tylko te 3mc i tutaj jest taka rzecz że wyjazd planuje na wrzesień/październik.

Jak to co? poslubic wybranke ;-) lub poczekac na wejscie w zycie przepisow dotyczacych pracy polakow w brd czyli do maja 2011 ;-)

to mam teraz takie pytanie żeby wstrzymać się z działalnością gosp... myślałem myślałem i wymyśliłem że jeżeli pojade w październiku do pracy sezonowej to po króciutkiej wizycie będę mógł wrócić z powrotem do Niemiec znowu do pracy sezonowej na te 3mc i wtedy mam pół roku do przodu :)) da się tak?

tak, mozna tak zrobic, popracowac 10-12.09 a pozniej 01-01.10 ale praca sezonowa dotyczy tylko niektorych branz i nawet nie trzeba wyjezdzac z niemiec ;) no chyba zeby spedzic nowy rok w pl ;)

sorki, mialo byc 01-03.10 ;)
nie musisz, przepis nie obliguje sie do wyjazdu alu trzymaj sie dat na dokumentach bo miesiace maja po 31 dni i jak ci wyjdzie 92 moze byc pozniej niemilo
ale jak z poczatkiem roku wykorzystasz te 90 dni to pozniej musisz wyjechac zgodnie z prawem ale wtedy proponuje slub :serce: :winko:

Powrót