Wyjazd służbowy - nadgodziny za dojazd

• Autor wątku Autor wątku ShilohLisa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ShilohLisa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Hej.
Pół roku temu byłam na wyjeździe służbowym.
Odjazd pociągu był o ok. 6:00 powrót około 22:00
Dzisiaj doczytałam, że dojazd na wyjazd służbowy liczy się jako czas pracy.

Mam do tej sytuacji trzy pytania
1. Czy to prawda i czy w świetle rozliczenia czasu pracy można uznać że tego dnia pracowałam 16 godzin?
2. Kadry rozliczające wyjazd służbowy (dostaliśmy ok 30 zł "diety") powinny były mnie poinformować o odbiorze nadgodzin jaki mi przysługuje?
3. Czy mogę uzyskać cokolwiek za taki wyjazd, który był pół roku temu?

Będę wdzięczna za pomoc

Ad1. Nie, liczy się tylko czas pracy
Ad2. Tak, przysługuje ci dieta, plus ewentualne zwroty za przejazdy na miejscu. Nie ma nadgodzin
Ad3. Wyjazd trwał ponad 8 godzin, tak wiec przysługiwała ci pełna dieta krajowa, czyli 45 złotych.

Lovor napisał:
Ad1. Nie, liczy się tylko czas pracy
Ad2. Tak, przysługuje ci dieta, plus ewentualne zwroty za przejazdy na miejscu. Nie ma nadgodzin
Ad3. Wyjazd trwał ponad 8 godzin, tak wiec przysługiwała ci pełna dieta krajowa, czyli 45 złotych.

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli dla potwierdzenia. Jak pracuję 9:00 - 17:00 to w przypadku wyjazdu służbowego pracodawca może ode mnie wymagać stawienia się na dworcu pkp o 6:00 i ja to polecenie muszę spełnić bez żadnej dodatkowej rekompensaty?

Czas dojazdu jest zaliczany do czasu pracy ale tylko ten który przypada na harmonogramowe godziny pracy w tym dniu

23.06.2005r. (II PK 265/04, OSNP 2006/5-6/76)
Sąd Najwyższy stwierdził, iż czas dojazdu i powrotu z miejscowości stanowiącej cel pracowniczej podróży służbowej oraz czas pobytu w tej miejscowości nie są pozostawaniem do dyspozycji pracodawcy w miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy (art. 128 § 1 k.p.), lecz w zakresie przypadającym na godziny normalnego rozkładu czasu pracy podlegają wliczeniu do jego normy (nie mogą być od niej odliczone), natomiast w zakresie wykraczającym poza rozkładowy czas pracy mają w sferze regulacji czasu pracy i prawa do wynagrodzenia doniosłość o tyle, o ile uszczuplają limit gwarantowanego pracownikowi czasu odpoczynku.

1. Czy to prawda i czy w świetle rozliczenia czasu pracy można uznać że tego dnia pracowałam 16 godzin?

rozpisz jak "wyglądał" ten dzień

Ostatnia edycja:
ShilohLisa napisał:
Dzięki za wyjaśnienie. Czyli dla potwierdzenia. Jak pracuję 9:00 - 17:00 to w przypadku wyjazdu służbowego pracodawca może ode mnie wymagać stawienia się na dworcu pkp o 6:00 i ja to polecenie muszę spełnić bez żadnej dodatkowej rekompensaty?

Niestety ale tak

Powrót