wyjazd synka z USA do Polski

• Autor wątku Autor wątku ramzeska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ramzeska

może ktos z Państwa wie jak to wygląda prawnie:
dwa lata temu urodzilam w usa synka
Ja jestem Polką i moj partner -ojciec mojego synka jest Polakiem.Oboje przebywamy od kilku lat w USA nielegalnie
Ja z synkiem chce wrocic do Polski,moj partner -ojciec dziecka nie chce wracać.Wyraził zgodę w konsulacie na wyjazd synka ale po powrocie do domu odgraża sie ,ze jak już będe w samolocie z synkiem lub dolecę do Polski to on tę zgodę cofnie i oskarży mnie o uprowadzenie synka .Proszę o odpowiedź,jestem załamana,nie wiem czy tak może zrobić?

(1) Syn urodzony w USA jest Obywatelem USA. Kazde dziecko urodzone w USA musi wyjechac z USA na paszport USA. Takie sa przepisy miedzynarodowe. Jedynie dzieci dyplomatow nie zostaja automatycznie obywatelami USA i sa wylaczone z tego obowiazku. Paszport uzyska Pani, jezeli potrzeba od reki, lub w ekspresowym czasie (moze to kosztowac noec wiecej).
(2) Do uzyskania paszportu potrzebuje Pani "Birth Certificate" wydane przez stan gdzie syn sie urodzil oraz kilka zdjec. Prosze dowiedziec sie na poczcie, wiekszosc urzedow pocztowych przyjmuje podania o paszport, lub w sadzie chrabstwa, lub Passport Office.
(3) Jezeli ojciec dziecka wyrazil zgode w Konsulacie - to zakladam, ze uzyskala Pani Polski paszport. Dziecko musi wyjechac z USA na paszport USA. A do Polski moze wjechac na dowolny paszport.
(4) Jezeli ojciec dziecka wyrazil zgode na wyjazd dziecka w Konsulacie a potem zlozy donos o kidnapping - to bedzie oszustem kryminalnym i moze za to pojsc do wiezienia i w USA i w Polsce.

jeśli jesteście tam nielegalnie to ojciec nie nie może zrobic najwyżej i jego mogą deportować . Jeśli ma pani paszport to wracać do polski bez obaw i tak nie przebywacie tam legalnie. dziecko nie wiem jakim krajem jest usa ale dziecko urodzone w opcym kraju i tak posiada obywatelstwo polskie automatycznie jeśli rodzice oboje są polakami tak mówi prawo.

Powrót