Wyjazd z Niemiec do pl po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku Agula1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agula1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam problem stąd pytanie
Jestem Polką mój były mąż i dzieci także-mamy tylko obywatelstwo polskie. Rozwód był w tamtym roku w Niemczech
Dzieci są ze mną i każdorazowe miejsce zamieszkania dzieci jest moim miejscem zamieszkania. Niestety z byłym mężem nie da się normalnie rozmawiać a chciałabym wraz z dziećmi wrócić na stałe do pl dodam, że wyjeżdżamy tylko 200 km od niego także co drugi weekend jak do tej pory może mieć widzenia z dziećmi. Czy wyjeżdżając i powiadamiając go ale w tym samym dniu moge mieć jakieś nie przyjemności czy jako obywatele pl mamy prawo wrócić bez konsekwencji

Agula1984 napisał:
czy jako obywatele pl mamy prawo wrócić bez konsekwencji
I tak i nie. Ty możesz, dzieci nie do końca.
Odpowiedź na twoje pytanie kompetentną może dac tylko ktos znajacyprzepisy niemieckie. Na gruncie prawa polskiego konieczna byłaby zgoda ojca dzieci (lub sądu...) na zmianę kraju.

Ale dlaczego musze mieć jego zgodę skoro dzieci są tylko obywatelami pl
Urodziły się w pl mieszkały dopiero po jakimś czasie sie przeprowadziliśmy
Sądziłam ze tylko byłby problem gdyby on albo dzieci mieli obywatelstwo ale nie w takim przypadku :(

Poczekaj na kogos specjalizującego sie w prawie niemieckim. Ale obawiam sie ze jest podobnie.

Skoro Rozwód był na terenie Niemiec musisz w polskim sądzie złożyć wniosek o uznanie wyroku sadu zagranicznego na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Zapewne ułatwi Ci to sprawę

Eikon2 napisał:
Zapewne ułatwi Ci to sprawę
To akurat niczego w tej kwestii nie zmieni, jeśli w wyroku nie ma zezwolenia na wywiezienie dziecka albo odebrania praw rodzicielskich ojcu.
Bez tego ojciec ma uprawnienia z Konwencji Haskiej -uprowadzenie rodzicielskie.

Agula1984 napisał:
Ale dlaczego musze mieć jego zgodę skoro dzieci są tylko obywatelami pl
Urodziły się w pl mieszkały dopiero po jakimś czasie sie przeprowadziliśmy
Sądziłam ze tylko byłby problem gdyby on albo dzieci mieli obywatelstwo ale nie w takim przypadku :(

Musisz mieć jego zgodę, bo ON jest ich ojcem i ma do nich takie same prawo, jak TY.
Czy wyobrażasz sobie, ze on bierze dzieci i wyjeżdża z nimi gdzies bezpowrotnie??? Na pewno nie.
Jeśli ojciec dzieci nie wyraża zgody, nie zostaje Ci nic innego, jak uzyskać ją sądownie. Ale to tez nie będzie łatwe. W takiej sytuacji, co drugi raz to Ty będziesz musiała ojcu dostarczać dzieci do Niemiec. To będzie dla Ciebie na pewno nie na rekę i kosztowne na dodatek. A co drugi raz to on będzie przyjeżdżał na widzenia do Polski, jesli sąd niemiecki wyda zgode na wyjazd dzieci.
Zastanów się, czy ten wyjazd do Pl to dobry pomysł. Przeciez te 200 km Cie nie zbawi chyba, a tylko dodatkowe problemy może przynieść.

Powrót