Wyjazd z rodziną do DE

• Autor wątku Autor wątku AMELINDA2402
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AMELINDA2402

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Chciałam się poradzić co powinnam pozałatwiać w Pl , jakie dokumenty będę potrzebować ja i moja rodzina w De. Zacznę od tego,że mam dwoje dzieci 7 lat i prawie dwuletnie. Oboje z mężem pracujemy w Pl ale lada chwila będziemy bez pracy. Myślimy o wyjeździe do De i chcielibyśmy tam zostać, pracować i żyć. Ja i moje dzieci mają obywatelstwo - mąż niestety nie. Córka chodzi tu do 1klasy - co muszę Jej załatwic by mogła chodzić w DE do szkoły? Czy dzieci mają szansę na KINDERGELD? Byłam 10 lat temu w DE i korzystałam już z pomocy socjalnej, czy na dzień dzisiejszy państwo też pomogłoby nam " na start"? Nie pobieraliśmy tu żadnych świadczń rodzinnych , po za urlopem wychowawczym przez 1,5roku w latach od styczeń 2006 do lipiec 2007. Co z ubezpieczeniem zdrowotnym? W jakiej kolejności mam to wszystko załatwiać począwszy od meldunku i mieszkania?

http://forumprawne.org/niemcy/179360-wyjazd-na-stale.html
1.Umowa na wynajęcie mieszkania
2.Meldunek
3.Rejestracja w Arbeitsamcie z umową najmu mieszkania
4.Mąż rejestracja w Arbeitsamcie 3 miesiące bez prawa do zasiłku.
5.Składsz wnioski na Kindergeld
6.W razie kłopotów zgłoś się do Caritasu otrzymasz pomoc w wypełnieniu druków itd:

dziękuję za odp. Prosżę o podpowiedź jakie dokumenty muszę mieć z Pl żeby wszystko tam pozałatwiać dla nas, dla naszych dzieci. Nie chciałabym jeździć tam i z powrotem tylko wszystko mieć juz naszykowane. Wiadomo - koszta. Nie wiem czy muszę mieć tu wymeldowanie, świadectwa pracy, akty urodzenia i ślubu, jakieś zaświadczenie ze szkoły od córki, no nie wiem co jeszcze , w ogóle co będzie mi tam najbardiej potrzebne? Proszę jeszcze o odpowiedź.

wymeldowanie nie jest potrzebne ,Niemcy nie maja nic do twoich zagranicznych meldunków

książeczka/karta szczepień dziecka potrzebna jeszcze będzie, zaświadczenie ze szkoły tez nie potrzebne ,tu pójdzie do szkoły przecież to i zaświadczenie wyda szkoła jak Familienkasse będzie wymagać

Ostatnia edycja:
Kewals1
Ciekawe na jakiej podstawie ma dostać zasiłek w DE po tych trzech miesiącach ?
To,że pracował wcześniej w Pl nie kwalifikuje go do zasiłku w DE.Chyba,że czegoś nie wiem-niech mnie ktoś poprawi.
Jeżeli żona ma obywatelstwo Niemieckie mąż może być na socjalu z prawem do nauki języka Niemieckiego .

Dzięki. Nie wiem czy dobrze rozumiem po za książeczkami zdrowia i szczepień nie potrzebuję żadnych innych dokumentów. Wszystko pozałatwiam juz na miejscu , czy jak?
Przepraszam ,że tak wałkuję - czytam wszystkie wątki jakie się pojawiają, ale teraz mam misz-masz w głowie. Chcę wiedzieć : jeśli ja i moje dzieci posiadają obywatelstwo (mają Stadt...) to nic więcej nie muszę brać, paszporty niemieckie wyrobię Im na miejscu, a mąż mój tylko dowód i paszport? Jedziemy w okolice Regensburga i wiem ,że każdy Land ma inne wymagania. Narazie będziemy zameldowani u brata - dopóki nie znajdziemy mieszkania- nie wiem czy są mieszkania socjalne, z miasta czy gminy. Chciałabym iśc do pracy i to jak naszybciej i mąż też - tylko nie wiem jak Mu się uda szybko znaleźć pracę. Ja mówię w miarę po niemiecku - mąż gorzej.:)

Dzięki. Nie wiem czy dobrze rozumiem po za książeczkami zdrowia i szczepień nie potrzebuję żadnych innych dokumentów. Wszystko pozałatwiam juz na miejscu
1 Akt ślubu i metryki urodzenia unijne.
Narazie będziemy zameldowani u brata - dopóki nie znajdziemy mieszkania- nie wiem czy są mieszkania socjalne, z miasta czy gminy.
1.Mieszkanie szukasz sama z umową najmu dopiero się meldujesz (kaucja za mieszkanie na raty).
2.Jeżeli na początek nie pracujesz rejestracja w Arbeitsamcie ??

czyli w ogóle na początek nie mam się moeldować do póki nie znajdziemy mieszkania, a dopiero później załatwiać meldunek, rejestracja w Arbeitsamcie , ubezpiecznie we własnym zakresie czy to już Arbeitsamt z chwilą rejestracji mnie ubezpieczy i moją rodzinę , a później do Familenkasse w sprawie Kindergeld?
Jeżeli znajdę obie sama pracę to wystarczy tylko zgłosić? jak jest z załozeniem konta? Do jakiego banku najlepiej się udać? Nie mam tutaj żadnego majątku ani żadnych oszczędnosci - niestety
:(

Nie wiem czy dobrze rozumiem po za książeczkami zdrowia i szczepień nie potrzebuję żadnych innych dokumentów. Wszystko pozałatwiam juz na miejscu , czy jak?

resztę potrzebnych dokumentów wymieniłaś już sama ,ja tylko dopisałam

czyli w ogóle na początek nie mam się moeldować do póki nie znajdziemy mieszkania, a dopiero później załatwiać meldunek

możesz się zameldować kiedy chcesz i u kogo chcesz, przecież bez zameldowania nie załatwisz wielu spraw ,nawet konta w banku nie otworzysz.
Urząd pracy" JobCenter" może opłacić składki na ubezpieczenie zdrowotne jeżeli będziesz miała prawo do zasiłku ,wszystko zależy od dochodów męża i twoich ,ale kasę chorych musisz wybrać sama bo oni za Ciebie tego nie zrobią

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi.
Mam jeszcze pytanko odnośnie szkoły dla córki i o ewentualne przedszkole dla drugiego dziecka - prawie 2 latka . Jezeli wyjedziemy w czerwcu lub lipcu, to jak załatwiać tam tą szkołę, czy mam odrazu iść do Grundschule, czy jak ?
Tam rok szkolny trwa do końca lipca, a moja córka zakończy tu szkołe w czerwcu- 1 klasę.

tak, najlepiej od razu iść dziecko zapisać bo w ferie będzie zamknięte ,dostaniesz pewnie jeszcze listę co masz zakupić

Witam, ja tez planuje wyjazd z rodzina do niemiec, mam obywatelstwo niemieckie, meza i dwojke dzieci (2latka i 1 rok), moj tata mieszka w niemczech. Chce sie zamledowac u niego i poszukac pracy. Czy ktos moze mi podpowiedziec od czego zaczac? Jakie dokumenty powinnam miec z PL ? Przetlumaczone czy nie? W PL mamy mieszkanie w kredycie, slyszalam ze starajac sie o zasilek trzeba wykazac swoj majatek ktory sie zostawia w Pl, jak to sie liczy? Bede wdzieczna za wszelkie info.

to bedziesz miala skomplikowana sytuacje. Bo rzeczywiscie starajac sie o zasilek trzeba podac caly tzw. majatek, jaki sie posiada. A do tego zalicza sie rowniez mieszkanie wlasnosciowe, nawet na kredyt. I nie radze tego zatajac, bo niejeden sie na tym przejechac. Prawdopodnie kaza ci wynajac mieszkanie w Polsce, zyski z wynajmu zalicza ci jako dochod, a kredyt to bedzie twoja prywatna sprawa, bo socjal nie jest od splacania kredytow

Chyba belunia gdzieś pisała,że mając dom-mieszkanie własnościowe w PL to nie ma się szans np na Wohengeld,czy inne dotacje.

Pogodniak dziekuje za odpowiedz :-) A jaki sens ma wynajecie mieszkania w Polce kiedy jestem juz zameldowana w swoim mieszkaniu, a zameldowanie u Taty w niemczech nie wystarczy? Bo ja chcialabym sie przeprowadzic do Niemiec na stale, tu zyc i pracowac.

A to dobrze ze napisaliscie mi o tym, bo nie wiedzialam

A tak z Waszych doswiadczen to jak to wszystko wyglada, warto sie starac czy to wiecej zachodu niz to wszystko warte? Bo majac obywatelstwo i patrzac na zycie tu i tam, to chyba bylabym glupia zebym chociaz nie sprobowala

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam kolege Niemca ktory ma tutaj mieszkanie wlasnosciowe, zachorowal, stara sie o rente inwalidzka, ale ten proces sie wydluza, skonczyly mu sie pieniadze, wiec poszedl do socjalu. Oni mu wyliczyli, ze jakby wynajal swoje mieszkanie obcej osobie, to na wolnym rynku mieszkaniowym uzyskalby dochod w wysokosci kilkuset euro. I te kilkaset euro miesiecznie wliczyli mu jako fikcyjny dochod, przez co znacznie mu sie obnizyl poziom otrzymwanego socjalu.

Mieszkanie to w mysl przepisow niemieckich majatek. Czy ty je wynajmiesz czy nie, nikogo nie interesuje, ich interesuje fikcyjny mozliwy dochod z takiego mieszkania.

A zameldowanie w Polsce nie gra dla niemieckich urzedow zadnej roli.

W Niemczech, ale to niestotne. Nie mozna argumentowac, ze "mam zameldowanie w Polsce w mieszkaniu wlasnosciowym, ale mieszkam w Niemczech w innym i chce do niego doplate". Temu Niemcowi powiedzieli, ze ma wynajac swoje mieszkanie wlasnosciowe za powiedzmy 600 euro osobie obcej, a samemu wynajac sobie tansze za 350. A jak nie chce, to jego problem, roznice miedzy obydowama czynszami mu po prostu uznali za fikcyjny dochod

Powrót