Wyjazd z rodziną do DE

• Autor wątku Autor wątku AMELINDA2402
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytałem dla tego bo jak Niemiecki urzędnik na wyliczyć za jaką kwotę mam wynająć mieszkanie w PL ?

No dobra powiedzmy ze wynajme mieszkanie komus w pl, sama zamelduje sie u ojca w DE, to moge starac sie io jakis minimalny socjal, tak? A jak wyglada sprawa z kindergeld? I czy mojemu mezowi cos tez sie nalezy jako ''mojemu mezowi'' :-)

karlootta ale ty leniwa jesteś,poszukaj troche na forum,to o co teraz pytasz było już omawiane.

Kewals, nie wiem, jak jej moga naliczyc mozliwy czynsz z Polski, na to pytanie nikt jej z gory nie odpowie, ale tak czy inaczej uznaja, ze ma "majatek" w Polsce. A "minimalnego socjalu" nie ma, socjal jest zawsze uwarunkowami dochodami. Tylko ci, ktorzy nie maja nic, dostaja pelny "minimalny socjal"

Ojej, a Ty marudzisz z kolei :D Dobra poszukam, dzieki za odpowiedzi. czyli o pierwszej przeszkodzie juz cos nie cos wiem. macie jeszcze jakies wskazowki?

mam jeszcze pytanie: czy jeżeli korzystałam z Socialu te 10lat temu - to teraz też będę miała prawo korzystać te pierwsze miesiące z moją rodziną? Mam nadzieję ,że szybko znajdziemy pracę - nie chcę być bezrobotna.

10 lat temu była Sozialhilfe a teraz jest Arbeitslosengeld II (kurz: Alg II; )

no dobrze, ale jak to się teraz załatwia? Wspomnę jeszcze ,że byłam na Sozialhilfe prawie rok, a później pracowałam - zwolnili mnie, zarejestrowałam się w Arbeitsamcie i miałam prawo do zasiłku - nie skorzystałam z ani jednego ,bo namieszali w papierach a później byłam zmuszona wrócić do Pl. Czyli, bezrobotną w De byłam od stycznia 2004, a w marcu zmuszona byłam przyjechć do Pl. Nie mam papierów , które tam dostałam - spaliłam to wszystko jakieś 3 lata temu i nie wiem do czego się teraz odwołać - czy w ogóle ma to jakiś sens? Proszę o pomoc - nie chcę tam jechać i namieszać , tylko mieć wszystko poukładane.
Dziękuję za Waszą pomoc i poradę i proszę o jeszcze. :)
Albo może gdzie mam się zgłosić aby ktoś kompletnie mi i mojej rodzinie pomógł?

AMELINDA2402
Na początek mieszkanie-meldunek-rejestracja w Arbeitsamcie i prawo do zasiłku,mąż dopiero po 3 miesiącach.
Pomoc uzyskasz w Caritasie.
Powodzenia

Witam,
Jestem nowa na forum, nie wiem czy dobrze dotarłam na wątek, jeśli nie to proszę o odesłanie mnie we właściwe miejsce.
Mój mąż pracuje w DE, ja w tej chwili mieszkam w PL razem z dwójką dzieci (3 i 5 lat) i prowadzę działalność gospodarczą. Miałam w planie w lipcu/sierpniu zamknąć działalność i razem z dziećmi wyjechać do męża, zarejestrować się jako bezrobotna i tam szukać pracy a dzieci posłać do przedszkola. ale w trakcie zaszłam w ciążę, termin porodu na listopad. Chciałabym rodzić już w DE. I teraz co z działalnością? czy mam zamykać-i czy wówczas należy mi się chorobowe do końca ciąży i później macierzyńskie? czy zawieszać działalność? Jeśli zawieszę działalność to co z pobytem, ubezpieczeniem, porodem i rejestracjami w urzędach itd w DE? Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać i gdzie zacząć poszukiwać informacje. Z góry dzięki za odpowiedź

czyli w ogóle nie ma to znaczenia,że byłam tam 10lat temu?

I teraz co z działalnością? czy mam zamykać-i czy wówczas należy mi się chorobowe do końca ciąży i później macierzyńskie?

nie wiem jak z polskim ,ale niemieckie macierzyńskie nie przysługuje

ubezpieczenie płacisz w państwie w którym jestes zatrudniona lub prowadzisz działalność

Gdzie płacimy składki ubezpieczeniowe oraz jakim regułom dotyczącym zabezpieczenia społecznego podlegamy?

http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...ia-spolecznego/unia-europejska/ustawodawstwo/

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
nie wiem jak z polskim ,ale niemieckie macierzyńskie nie przysługuje

ubezpieczenie płacisz w państwie w którym jestes zatrudniona lub prowadzisz działalność
Ok, wiem, ze muszę nadal prowadzić działalność gosp. czyli odprowadzać składkę chorobową w PL aby uzyskać zasiłek chorobowy do terminu porodu i później macierzyńskie.
I teraz co jeśli we wrześniu chce wyjechać do DE, tam kontynuować prowadzenie ciąży i tam rodzić? Co zrobić abym mogła korzystać w DE ze służby zdrowia?

Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego męza. Czy mój mąż potrzebuje paszport - skoro jesteśmy w uni. Czy ma wyrabiać, bo to kolejne 130zł + zdjęcia? Ja mam pochodzenie , dzieci też i tam w De wyrobię paszporty niemieckie. A mój mąz będzie miał tylko polski dowód os. - czy wystarczy to do załatwienia formalności, pracy itp.

marian1 napisał:
1 Akt ślubu i metryki urodzenia unijne.

1.Mieszkanie szukasz sama z umową najmu dopiero się meldujesz (kaucja za mieszkanie na raty).
2.Jeżeli na początek nie pracujesz rejestracja w Arbeitsamcie ??

Witam,
sledze to forum juz od dawna, jednak zauwazylam pewne niescislosci, mianowicie, by otrzymac "socjal" nie nalezy sie czasem rejestrowac w Jobcenter??? (a nie w Arbeitsamcie?). Wczesniej takiej odpowiedzi udzieliła (chyba??-przepraszam,jesli wskazuje niewlasciwa osobe) -Belunia. Sama bylam tym faktem zaskoczona, poniewaz sama rozwazam wyjazd do Niemiec i tez bylam nastawiona na Arbeitsamt, az tu kiedys na forum padlo calkiem inne stwierdzenie. Moze ktos to w koncu uscisli? Nawet nie chodzi juz o moja osobe, ale jesli chce sie komus pomoc, to moze konkretnie? Chyba,ze mozliwosci sa jednak dwie? i obie te instytucje biora udzial w przyznawaniu socjalu???
Pozdrawiam

Arbeitsamt to dawna nazwa i wypłacal -ALGI- zasiłek po utracie pracy , Kommunen für Arbeit /JobCenter-wypłaca ALGII czyli "socjal " , choć to tez zależy od miasta ale " socjal " raczej na pewno w większości miast JobCenter wypłaca ........aaa jest jeszcze Bundesagentur für Arbeit albo Arbeitsagentur :-)niestety każdy musi sprawdzić u siebie

Ostatnia edycja:
Powrót