Wyjazd za granice...Potzrebny rodzic???POMOCY

• Autor wątku Autor wątku kal23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kal23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Mam skończone szesnaście lat i wspólnie z dwoma braćmi chciałbym wyjechać do niemczech,lecz niedawno dowiedziałem się, że osoby niepełnoletnie muszą podróżować za granicę z rodzicem lub pojechać do notariusza i odebrać specjalny dokument pozwalający przekazać swoje prawa opiekuńcze innym osobom. Chętnie bym to załatwił ale już nie mam czasu. Jeśli znacie jakieś rozwiązanie tej sprawy, tak abym mógł przekroczyć granicę to prosze odpiszczie!!!najlepiej na e-mail: kal23@o2.pl
Za wszelkie odpowiedźi z góry dziękuję.

masz fuulll czasu ...ponieważ jak tego nie załatwisz to nigdzie nie wyjedziesz...

Markiz32
N A P R A W D Ę ??
Właśnie 17 letni syn sąsiadów pojechał na święta do Hiszpanii, bez rodziców, bez żadnego dokumentu.I jak wiem, dojechał.A jak masz rację, i go nie puszczą do Polski ? Będzie musiał czekać rok do uzyskania pełnoletności ?

Może napisałam zbyt dosłownie.Bez dokumentów to znaczy bez żadnego pisma notarialnego czy nienotarialnego.Wyjechał na dowód osobisty.

:?:
Syn sąsiadów wrócił.Nikt go o nic nie pytał,granice - polsko niemiecką, niemiecko - francuską i francusko hiszpańską przejechał na podstawie dowodu osobistego.

ale dowód miał.... ciebie tez jak bedziesz przekraczac niektóre granice nikt o nic nie bedzie pytal....

no coz dowod osobisty jako dokument daje okreeślone "prawa"...

Tak, tylko że Ty pisałeś nie o dowodzie, tylko o jakimś dokumencie od notariusza.
To kal23 powinien dostać odpowiedź,że może wyjechać za okazaniem dowodu osobistego.Jeśli natomiast będzie wyrabiał dowód, wniosek winien być podpisany przez jednego rodzica.A jeśli nie ma ukończonych 15 lat, wymagana jest zgoda obojga rodziców.

Powrót