wyjęcie okien i zabranie siłą klucza

• Autor wątku Autor wątku pocahontas78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pocahontas78

pocahontas78

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam. Bardzo prosze wszystkich o pomoc. Dwa lata temu mój dojm został sprzedany przez komornika przez zadłużenie oja moich dzieci. Zostało ono przekazane nowemu włascicielowi przez komornika na podst art 999 . Obecny własciciel siłą zabrał mi klucze do mieszkania , wiec nawet nie mam jak je zamknąc. Poinformował mnie we 25-06-12 wymontowuje okna i mam sie wyprowadzic. Ja obecnie sama wychowują trójkę małoletnich dzieci. Mam tam meldunek stały. Nowy własciciel nie chce mi zrobic eksmisji sądowej poniewaz stwierdził ze i tak psychicznie mnie wykończy i sama z tamtąd wyjde. Co mam zrobić . czy nowy własciciel moze tak sie zachowac ? Na policji powieedzieli mi ze nie widzą przestępstwa w tym ze mi wyrwał klucze , bo to jego dom , ale ja tam mieszkam z dziecmi i mam wszystkie swoje rzeczy

Prawo stoi po Twojej stronie, siłowo TYLKO komornik może Cię wyprowadzić z mieszkania i to PO skutecznym wypowiedzeniu najmu i PO rozprawie eksmisyjnej.
To tego czasu możesz zgłaszać na policję:
- w przypadku wejścia do domu (naruszenie miru domowego)
- w przypadku zniszczenia/zabrania rzeczy
- w przypadku nielegalnego wyrzucenia - zamieszkanie np. w hotelu, sprawę cywilną o przywrócenie posiadania i zwrot kosztów hotelu
- możesz wymienić też wymienić zamki w drzwiach
ALE
- prędzej czy później nowy właściciel doprowadzi do prawnej eksmisji
- trudno się będzie bronić prawnie, wymaga to wysiłku i kosztuje sporo stresu, jeżeli nowy właściciel jest uparty

Proszę poczytać: Ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego
Tak czy inaczej: warto pomyśleć o nowym miejscu zamieszkania

Tak czy inaczej psychiczne nękanie już jest przestępstwem. Jeśli będzie się go dopuszczał możesz zgłosić to na policję.

Dzioękuję bardzo za pomoc. ale jak byłam na policjio to powiedzieli mi , że to jest jego dom i jego klucze i ze nie widza tu żadnego przestępstwa. A czy może ktoś zna nr artykułu na który mogę sie powołac co do tego , że musi mi zwrócic za chotel ? I czy moze tak jak powiedział wyjąc mi okna

podałem wyżej link do ustawy - tam są najważniejsze rzeczy

Tak , i dzięki , ale czy to sie tyczy równiez osoby , która nie ma umowy najmu z nowym włascicielem ? Ja mam tam meldunek stały razem z dziecmi , ale nie mam umowy ze wynajmuje , tylko mieszkam bez zadnych papierów , a w ustawie jest napisane ze tyczy sie lokatorów - należy przez to rozumieć najemcę lokalu lub osobę używającą lokal na podstawie innego tytułu prawnego niż prawo własności,

Ja mam tam meldunek stały razem z dziecmi , ale nie mam umowy ze wynajmuje , tylko mieszkam bez zadnych papierów , a w ustawie jest napisane ze tyczy sie lokatorów

Ale są tam też zapisy o bezumownym korzystaniu z lokalu. Meldunek NIE jest tytułem prawnym do lokalu niestety. Dlatego radziłbym w miarę możliwości poszukać nowego lokum (np składając w gminie wniosek o lokal komunalny albo socjalny)

Ostatnia edycja:
Wniosek o mieszkanie w gminie złozyłam juz dawno , ale nie ma szans zeby je dostac przez najbliższe 20 lat. :(. Gdybym miała eksmisje sądową to moze to by przyspieszyło sparw , ale nowy własciciel nie chce mi jej założyc

a czy ktos może zna odpowiedz na moje wczesniejsze pytanie "ale jak byłam na policjio to powiedzieli mi , że to jest jego dom i jego klucze i ze nie widza tu żadnego przestępstwa. A czy może ktoś zna nr artykułu na który mogę sie powołac co do tego , że musi mi zwrócic za chotel ? I czy moze tak jak powiedział wyjąc mi okna "

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ale jak byłam na policjio to powiedzieli mi , że to jest jego dom i jego klucze i ze nie widza tu żadnego przestępstwa. A czy może ktoś zna nr artykułu na który mogę sie powołac co do tego , że musi mi zwrócic za hotel ? I czy moze tak jak powiedział wyjąc mi okna

Cóż w przypadku odebrania siłą kluczy to być może można to podciągnąć pod 342 KC (naruszenie posiadania - nie jest ważne czy zgodnego z prawem czy nie w tym momencie) więc to jest rzeczywiście sprawa cywilna a nie karna.

On NIE musi Ci płacić za hotel ani inne lokum - przeciwnie - Ty musisz mu płacić co miesiąc za bezumowne korzystanie z domu. Niemniej póki nie uzyska wyroku eksmisyjnego nie może Cię wyrzucić (natomiast dług może narastać, może też odciąć Ci media; okien raczej nie wymontuje bo to by także oznaczało naruszenie posiadania poza tym nadzór budowlany i tak nakazałby zabezpieczyć otwory okienne, bo właściciel ma dbać o należyty stan techniczny budynku - no chyba, że chce go rozebrać).

Z jedną małą uwagą: w przypadku bezprawnego siłowego pozbawienia posiadania przez właściciela można wnieść do sądu sprawę cywilną o przywrócenie posiadania i odszkodowanie za okres jego pozbawienia (np. hotel)

Słyszałam , że gdybym miała eksmisje sądową , z przydziałem lokalu socjalnego , to nowy własciciel moze rządac od urzędu miasta odszkodowania ze ten nie dał mi mieszkania , czy to prawda ? a jeżeli tak , to jaki to jest art

W ustawie o ochronie praw lokatorów art 18 bodajże.

Witam , chciałam sie zapytac , a raczej prosic o pomoc :(. Co do watku , który opisałam na początku faktycznie nowi własciciele wyjeli mi ona , drzwi i zostawili to wszystko niezabezpieczając otworów. W mieszaniu są wszystkie moje rzeczy , i są bardzo łatwym łupem dla złodziei , czy faktycznie mogli posunąc sie własciciele do tego , żeby tak zrobic ?? Policja gdy była przy wyjmowaniu okien i drzwi nic nie interweniowała , powiedzieli ze to mieszkanie nowego własciciela i pa prawo zostawic to tak , jak on chce . a co z tego że ja tam mieszkam z dziecmi , przeciez mnie nie wyganiają . Tak to somentowali nasi kochani strażnicy prawa . CO MAM ZROBIC !!!

powiedzieli ze to mieszkanie nowego własciciela i pa prawo zostawic to tak , jak on chce

A co z prawem ochrony posiadania pomimo posiadania w złej wierze?

nie wiem , na prawde nie znam sie na prawie , i nawet nie wiedziałam ze cos takiego jest , a na prawde nie stac mnie na adwokata , zeby mi pomógł :(

to co powinnam teraz zrobic ?? nowy własciciel kieruje sie tym , ze nie miałam umowy zadnej z nim i nie płaciłam , a skąd ja mogłam wiedziec ze musze cos płacic , nawet jak nie miałam umowy ?? chcieli kiedys podpisac umowe ze mną , ale na kwote 800 zł , ale mnie nie było na to stac , wiec odmówiłam

To jak , mam podawec włascicielkę na policję , czy nic mi to nie da ?
a jak tak no na podstawie jakiego art

i chciałam się jeszcze spytac , co do art 18 ustawy o lokartorach , powiedziano mi , że jeżeli nie miałam umowy najmu to ten art wogóle sie mnie nie dotyczy , i tak samo to , że nie mogę sie ubiegac o pokrycie kosztów wynajmu mieszkania od nowego własciciela domu do czasu zakończenia niby " remontu "

Ostatnią edycję dokonał moderator:
co do art 18 ustawy o lokartorach , powiedziano mi , że jeżeli nie miałam umowy najmu to ten art wogóle sie mnie nie dotyczy

Nie dotyczy, ponieważ?

nie mogę sie ubiegac o pokrycie kosztów wynajmu mieszkania od nowego własciciela domu do czasu zakończenia niby " remontu "

Usunięcie okien i drzwi można by spróbować podciągnąć art 66 prawa budowlanego szczególnie, że są takie wyroki jak ten: Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego - Ośrodek Zamiejscowy w Rzeszowie z dnia 5 czerwca 2002 r. SA/Rz 77/2002 i zmusić właściciel do wstawienia okien i drzwi

Meldunek do niczego panią nie upoważnia....to bardzo przykre,ze dla samotnej matki z dziećmi nie da się znaleźć lokalu socjalnego..ale mamy kapitalizm....a ojciec dzieci gdzie mieszka..może tam...wcześniej czy później właściciel najpierw odetnie ci prąd i gaz a potem wyrzuci takie jego święte prawo własności....musisz przestać płakać i sZukać dla siebie i dzieci nowego domu...gmina ma tym względzie obowiązki chyba,że twoje dochody pozwalają ci na wynajem.....powodzenia dea

Powrót