Wykaz inwentarza - jak bardzo szczegółowy?

• Autor wątku Autor wątku GuaT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GuaT

Użytkownik
Odpowiedzi
137
Dzień dobry,

spadkodawca miał rozdzielność i zostawił po sobie pół nieruchomości zabudowanej domem jednorodzinnym wraz z udziałem 1/2 w wyposażeniu tego domu. Zostawił też niespłacone pożyczki. Chcę sporządzić wykaz inwentarza, a potem złożyć przed notariuszem w celu sporządzenia protokołu. Jak bardzo szczegółowy musi on być?

Czy mogę napisać "wyposażenie domu", czy też każdą cokolwiek wartą rzecz muszę tam wymienić (pół telewizora, pół pralki, pół mikrofalówki, pół laptopa itd.). W domu jest wiele rzeczy, które dziś są niewiele warte, aczkolwiek jeszcze użyteczne. Czy jest jakiś próg od którego należy uwzględnić daną rzecz w wykazie?

Czyżby nikt nie wiedział? Nikt nie miał do czynienia ze spisami inwentarza? Może ktoś tutaj wchodzący jest komornikiem?

Wykaz sporządza sam spadkobierca, a nie komornik. A cisza może wynikać z tego, że tak naprawdę na instytucja funkcjonuje na tyle krótko, że ciężko o jakieś konkretne wytyczne i doświadczenia.

Progu, jeśli chodzi o wartość, nie ma. Co nie oznacza, że należy katalogować każdą lampkę w domu.

Mój tato usłyszał od pracownika jednej z kancelarii radcowskich, że jest próg 5 tys. zł, ale nie bardzo w to uwierzyliśmy. Oczywiście wiem, że wykaz funkcjonuje krótko i że sporządza go spadkobierca, niemniej komornik sporządza spis, a więc na pewno dysponuje wiedzą, którą można byłoby analogicznie wykorzystać przy wykazie.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Też jestem zainteresowany tematem.
Na jakim poziomie szczegółowości skończyło się powyżej?
Pojawiły sie jakies pratyczne wytyczne w międzyczasie?

W moim planowanym wykazie zamierzam wskazać rzeczy, które miałby szansę sprzedaży na Allegro, warte więcej niż czas/koszt potrzebny na ich opisanie, wystawienie na licytację, zapakowanie i wysłanie do ewentualnego kupca.
Które to oceniam zupełnie subiektywnie na 200zł.
Myślicie że to podejście ma sens?

Powrót