Wykaz ZK z odziałami terapeutycznymi dla osób zaburzonych...

• Autor wątku Autor wątku kobix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kobix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Proszę o konkretną pomoc.Potrzebuję wskazówek do stron lub wykazu zakładów karnych ,gdzie są oddziały ,gdzie skazany z niepsychotycznymi zaburzeniami osobowości może obywać karę w trybie terapeutycznym.To mój brat.

Proszę również o poradę-podstawę prawną do przeniesienia go z AŚ do takiego specjalistycznego oddziału ,gdzie będzie miał zapewnioną odpowiednią opiekę psychologiczną ....Sprawa jest dość PILNA,brat siedzi w zwykłym AŚ , w normalnej celi,nawet nie na oddziale terapeutycznym i w każdym telefonie błaga o przeniesienie do do innego ZK na taki odział.Ma zdiagnozowanego Aspergera oraz liczne zaburzenia osoboowości ....nie wiem ile wytrzyma,istnieje ryzyko popełnienia samobójstwa.
Proszę o radę jak to skutecznie zrobić i gdzie najlepie wnioskować o przeniesienie.Dodam,że jest pierwszy raz karany.

Na takie oddziały nie przenosi się na prośbę, tylko po diagnozie i skierowaniu do takiego oddziału. Jeśli ma takowe zaburzenia to umów się na rozmowę do dyrektora, ty albo skazany dostarczcie jakąś dokumentacje potwierdzające ww. zaburzenia, a psycholog/psychiatra zweryfikują potrzebę osadzenia go na takim oddziale.

Lista oddziałów jest ogólnodostępna na stronie głównej SW:

https://www.sw.gov.pl/strona/statystyka-przeznaczenie-zk-i-as

a jeśli uważasz, że istnieje ryzyko samobójstwa powinnaś również poinformować administrację ZK. O ile na prawdę ma problemy, a nie chce wymusić określonych decyzji, bo to mu na pewno nie pomoże.

Ostatnia edycja:
n3v-przepraszam nie umiem cytować na tym forum.

Za bratem poszła do AŚ(ma status skazanego nie sankcji)dokumentacja psychologiczna(terapia Aspergera z potwierdzeniem diagnozy)oraz opinia biegłych z sądu rejonowego (były dwie,ale pierwsza była robiona na sankcji,nie wiem czy ją również załączył adwokat).Tak więc dyrektor AŚ dostał wszystko co potrzeba ,aby przynajmniej TYMCZASOWO umieścić delikwenta na oddziale terapeutycznym-są tam dwa(jeden zaburzeni),drugi-uzależnieni.
Gdzie trafił brat po kwarantannie -do zwykłej celi pomimo wykazu całej masy zaburzeń osobowości z pieczątkami psychiatrów i psychologów.We wnioskach opinii biegłych było napisane ,że ma mieć zapewnione szczególne warunki odbywania kary.

Gdyby AŚ zachowywał się zgodnie z prawem ,to nie musiałabym odwalać za niego roboty i robić za prawnika brata:mad:
Nie ma teraz rozmów z dyrektorem-covid.Zresztą rozmawiać tam sobie można,nie liczę już godzin rozmów z kierownikiem penitencjarnym.Liczą się pisma i dowody.Ja swoje oni swoje.Z samobójstwem sobie żartów nie robię.Potrafi to zrobić i wie jak,jako Aspergerowiec jest geniuszem technicznym.
Dyrektor skierował go poprzez Sąd Penitencjarny na jeszcze jedno badanie psychologiczne(nie znam terminu), grożę im procesem i taki im wytoczę,z roszczeniem odszkodowawczym za każdy dzień brata spędzony w zwykłej celi.Poza tym zrobił to co nakazują przepisy.

Ale to wszystko może znów stanąć na niczym.On nie chce zostać w tym AŚ.Prosi /błaga /nie wiem jak długo tam wytrzyma/ o przeniesienie.Informacją o ryzyku samobójstwa byli niesamowicie "poruszeni":ton znudzonego mopsa (cytat)"mamy tu 2 tyś takich co chcą popełnić samobójstwo":mad:
Nie będę czekała aż to stanie się faktem.TAK CZY INACZEJ MUSZĘ GO PRZENIEŚĆ,Z WOLĄ DYREKTORA CZY BEZ.MUSI BYĆ JAKAŚ PODSTWA PRAWNA,DO KURKI NĘDZY...!

Ostatnia edycja:
dziękuję za link,sprawdzę i wyszukam te z terapeutycznymi.

Powrót