Wykazanie szczególnego interesu publicznego

• Autor wątku Autor wątku koryfeusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koryfeusz

W odpowiedzi na wniosek otrzymałem wezwanie do wykazania szczególnego interesu publicznego (bo informacja przetworzona). Wniosek ten dotyczył wykazu osób, które dawniej pełniły funkcję kierowniczą pewnego urzędu. Czy mógłby mi ktoś doradzić/podpowiedzieć jakich argumentów użyć, aby wykazanie było skuteczne?

Jak uzasadniono, że jest (będzie) to informacja przetworzona?

Napisali, że przygotowanie tej informacji wymaga dużego nakładu pracy (przegląd i analiza dokumentacji) i że może to zakłócić realizowanie bieżących czynności urzędu.

Proponuję skorygować wniosek na żądanie udostępnienia skanów/kopii aktów powołania na funkcje kierownicze w urzędzie w danym okresie. Najlepiej wymienić o jakie konkretnie stanowiska kierownicze chodzi. I żeby ich nie było zbyt wiele.

We wniosku wymieniłem o jakie konkretnie stanowiska chodzi, choć okres rzeczywiście jest dość długi. Żądanie skanów nic nie da, bo i tak pewnie musieliby zanomizować na nich niektóre informacje a tak tylko przepiszą z nich imię i nazwisko. Podejrzewam, że największym problemem jest dla nich przeglądnięcie tych dokumentów (a w zasadzie znalezienie wśród nich tych, na których są te informacje).

Wykaz wymaga wytworzenia nowego dokumentu - zebrania z innych informacji, które wpisuje się do nowego. I to może zostać (choć nie zawsze) uznane jako przetworzenie informacji.
Anonimizacja jest przekształceniem, a nie przetworzeniem informacji.

Powrót