wykiwany przez wspólnika

• Autor wątku Autor wątku artbo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artbo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

od dwóch lat razem ze wspólnikiem (dwuosobowa spółka cywilna) prowadziliśmy sklep internetowy. Wszystko było dobrze do chwili, kiedy zaczęły się pojawiać niewielkie problemy finansowe i wtedy mój wspólnik stwierdził, że nie ma sensu tego dalej ciągnąć. Ja uważałem inaczej, bo sklep był rozwojowy i grono klientów się stale powiększało, obroty po chwili kryzysu powoli rosły.
Aczkolwiek mój wspólnik nie chciał dalej prowadzić sklepu i jak twierdził "lepiej iść pracować na etat za takie same pieniądze". Ja tak nie uważałem ale uznałem, że nie da się pracować z kimś, kto nie chce tego dalej prowadzić i ciągle narzeka. Poza tym mój wspólnik mógłby wypowiedzieć umowę i spółka przestałąby istnieć tak czy inaczej. W związku z tym rozwiązaliśmy spółkę.
Po jakimś czasie dowiedziałem się, że mój już były wspólnik:

1. Sklonował sobie nasz wspólny sklep internetowy i prowadzi go pod inną nazwą (sklep zakładał nam jego znajomy).
2. Wykorzystuje to na co pracowaliśmy prawie przez 3 lata dla celów własnej działalności gospodarczej.
3. Używa naszej bazy klientów, którą tworzyliśmy razem przez niemal 3 lata dla własnych celów.

W związku z tym okazało się, że wspólnik zwyczajnie chciał się mnie pozbyć aby wszystko co robiliśmy razem zagarnąć dla siebie.
W związku z tym moje pytanie, czy w takiej sytuacji można jakoś przeciwdziałać takiemu procederowi?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam

Powrót