Wykluczenie ze współpracy, jednego z współwłaścicieli projektu

• Autor wątku Autor wątku Gryzon2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gryzon2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień Dobry,

w dniu dzisiejszym współwłaściciel projektu sieci serwerów gier został wykluczony z jego posady, lecz mamy problem właśnie z prawem autorskim. Wszystkie modele, mapy oraz elementy gry zostały stworzone dla projektu i osoba ta domaga się do nich wszelkich praw. Uważa, że skoro dzierżawił nam przestrzeń dyskową, oraz serwery dedykowaną pod zasoby to "Ja stworzyłem ten projekt, ja mam do niego wszystkie prawa, Ty jesteś nikim tutaj". Niestety ale domena z nazwą jest przypisana do mnie oraz wszystkie inne sprawy techniczne w tym momencie, tak było od paru miesięcy. Powodem wykluczenia tej osoby, były częste kłótnie, nawiązywanie do nienawiści w stosunku do innych osób, groźby i niszczenie mojego życia - w tym przypadku mojego związku z dziewczyną - nie istotne w tym momencie. Moje pytanie jest, czy faktycznie on może sobie zabrać te modele, mapy oraz inne rzeczy, które były umieszczone na serwerze dedykowanym? Serwer owszem jest jego, ale wykupiony w światowej firmie - OVH.
Jeżeli jest coś źle wytłumaczone, proszę wypisać to w komentarzu - wytłumaczę, piszę to w stresie, gdyż faktycznie martwimy się o to.

Pozdrawiam,
Gryzoń.

Ostatnia edycja:
Gryzon2 napisał:
Dzień Dobry,

Wszystkie modele, mapy oraz elementy gry zostały stworzone dla projektu i osoba ta domaga się do nich wszelkich praw. Uważa, że skoro dzierżawił nam przestrzeń dyskową, oraz serwery dedykowaną pod zasoby to "Ja stworzyłem ten projekt, ja mam do niego wszystkie prawa, Ty jesteś nikim tutaj".

A kto jest autorem tych "modeli, map i elementów gry"?

Autorem ich jest osoba odpowiedzialna, która określiła, że my jesteśmy właścicielami tych elementów. Niestety nadal mamy sprzeciw ze strony byłego wspólnika, że należy również do niego.

Nic z tego nie rozumiem. Co za "osoba odpowiedzialna" jest autorem? I jak określiła, że wy jesteście właścicielami tych elementów - udzieliła wam licencji? Jak jest już taka odpowiedzialna, to pewnie może udowodnić swoje autorstwo, a wy zakup praw do utworów.

Gryzon2 napisał:
... określiła, że my jesteśmy właścicielami tych elementów. ...
Bycie właścicielami nie jest równoznaczne z posiadaniem praw autorskich majątkowych.

Wspominając "osoba odpowiedzialna" określamy jako osoby, przypisane do konkretnego działu - np. mnie można określić jako Administrator Linux'a oraz Web Developer. Owszem, mamy dowód autorstwa oraz nasz "dokument" zakupu praw do w/w elementów gry.

Nie mam pojęcia jak to określić, taką wiedzę przekazuje mi przyjaciel, który za to odpowiada. M.in. Umowa zawarta z programistą "Umowa o dystrybucję kodu", w której zawarte są informacje o pochodzeniu tego, co zostało wykonane.

Gryzon2 napisał:
... w której zawarte są informacje o pochodzeniu tego, co zostało wykonane.
O pochodzeniu:?:

Warunkiem posiadania praw autorskich majątkowych jest umowa o przeniesieniu tych praw, koniecznie w formie pisemnej ze wszystkimi regulacjami wymaganymi Ustawą.

Przekazuję wiadomości od przyjaciela. Przekażę to co mi tutaj napisałeś, sprawa została rozwiązana natomiast lepiej ubezpieczyć się taką umową. Rozwiązaniem sprawy było nie tylko co postraszenie, a poinformowanie, że jeżeli będzie nam grozić śmiercią, lub innymi groźbami nawołujących do nienawiści, skontaktujemy się z prawnikiem. Mamy jego wszystkie dane, po napisaniu mu obszernej wiadomości co właśnie zrobił, zrezygnował i teraz zamartwia się czy nie "zrobimy" pozwu. Dziękuje bardzo za wszelkie uwagi, sprawę uważam za rozwiązaną a informacje, które zdobyłem od Was bardzo cenię i przekażę dalej.

Życzę miłego wieczoru.

Gryzon2 napisał:
... Przekażę to co mi tutaj napisałeś, ...
Zweryfikuj tę wiedzę bardzo dokładnie bo skutki mogą być bolesne.
Gryzon2 napisał:
... tylko co postraszenie, a poinformowanie, ...
Z ostrożności poczytaj dokładnie o groźbie bezprawnej.

Jasne, zapoznam się z tą treścią. ;)

Powrót