wykonanie kary

• Autor wątku Autor wątku chorus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chorus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam
pewnego dnia zawarlem transakcje na allegro kupujac telefon za ktory zaplacilem a ktorego nie otrzymalem (nie bylem sam oszukano kilkadziesiat osob okolo 50) i sprawa sie toczyla az dzisiaj po poltorej roku otrzymalem kopie wyroku wydanego przez sad w ktorym odpowiedzialnosc za ten czy ponosily 2 osoby. dostali wyrok wiezienia w zawiasach i kare grzywny oraz nakaz solidarnego zrekompensowania szkod pokrzywdzonych tj. zwrot pieniedzy na rzecz poszkodowanych z tym ze jeden ma naprawic szkody w terminie 2 lat a drugi w terminie 3 lat i tutaj moje pytanie czy oni zostali sadownie wyznaczenie ze ten ma oddac tym osobom a ten innym czy oni sami maja sie dogadac w tej sprawie kto ile i komu oddaje???
pzdr

Orzekając "solidarnie" sąd nie nakazał tym osobom zapłaty na rzecz wskazanych konkretnie każdemu z nich osób. Jak oni się dogadają to już ich sprawa, powinni zaplacić po połowie. Jednak jeżeli sprawa trafi na drogę postępowania egzekucyjnego, komornik może całość ściagnąć od tego, który ma pieniądze i ten dopiero może wystepować z roszczeniem regresyjnym do drugiego dłuznika o zwrot tego co za niego zapłacił. Ale ty tym się już nie martwisz.

Sąd chyba raczej nie orzekł "solidarnie" skoro wskazał różne terminy zapłaty. Przy czym dopatrywałbym się tu raczej nieuwagi Sądu, a nie celowego działania.

byc moze sad sie tutaj pomylil ale otrzymalem listownie kopie wyroku i bylo tam wyraznie napisane ze wzywa do solidarnego naprawienia szkod i wlasnie dlatego mnie to tutaj zadziwilo i pisze bo nie wiem czy ja mam czekac 2 czy 3 lata...

Sąd karny orzekł jak orzekł (niezbyt szczęśliwie dla pokrzywdzonego)... Czy wyrok karny jest już prawomocny? (domyślam się ze tak ale wolę zapytać).

Powrót