Wykonanie reportażu ze szpitala

• Autor wątku Autor wątku roman_stasiera
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roman_stasiera

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam... mam ;pozwolenie dyrektora szpitala na wykonanie reportażu z życia szpitala. Typu operacje leczenia zabiegi personel.
Oczywiście potrzeba pozwolenia od osób na fotografowanie i publikacje. mam tylko kilka pytań.
1. Czy Dyrektor szpitala może "narzucić" personelowi zgodę na fotografowanie w pracy? Czy również muszę na piśmie mieć ich pozwolenia?
2. Pacjenci, kiedy nie potrzeba pozwolenia? kiedy są zarysy osób i ciężko stwierdzić tożsamość?
3. Jak wygląda (co musi zawierać) zgoda na fotografowanie danej osoby? czy jest jakiś gotowy dokument na to?

pozdrawiam serdecznie

Ja bym posiłkował się tym:
Art. 81. 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku: 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Oczywiście dotyczy tylko takich ogólnych sytuacji, np. operacji czy przywiezienia kogoś czy życia w recepcji. Na wypowiedzi czy podobne przedstawienie konkretnej osoby trzeba mieć zgodę. A zgoda powinna zawierać przede wszystkim zakres: w filmie i ew. w innych utworach wynikających z tworzenia filmu.

Witam... dziękuję za odpowiedź, pozwolę sobie jeszcze rozwinąć wątek.

Czy np osoby czekające w poradni lub rejestrujące się w szpitalu muszą wyrazić zgodę na fotografowanie?
Na pewno zgoda musi być od osoby np badanej przez lekarza.

Mam wystosować pismo do dyrekcji o pozwolenie (ustne już mam chodzi o kwestie formalną) co muszę zawrzeć w takiej prośbie, czy sa jakieś gotowce lub przykłady?

Czy osoby podpisujące zgodę na fotografowanie i publikacje muszą otrzymać kopię dla siebie? czy na jednej stronie może byc 20 podpisów czy każda zgoda to osobna kartka?

Moze mam dziwne pytania ale nie che nawalić przy takim pomyśle

Pozdrawiam

1. Czekające (w ramach kręcenia poczekalni) nie. Badane tak.
2. Dyrekcja nie ma prawa do czyjegoś wizerunku, ma prawo rzeczowe do budynku. Jeśli zgodziła się na zdjęcia, starczy.
3. Może być podpis, ważne by było wiadome pod czym. No ale warunki też mogą stawiać, jakie chcą, w końcu to ich wizerunek.

Powrót