Wykonanie strony - mozliwość zwrotu pieniędzy?

• Autor wątku Autor wątku Hideyoshi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hideyoshi

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam,
Zleciłem firmie wykonanie strony internetowej od podstaw, przed wykonaniem zlecenia jasno i wyraźnie poinformowałem firmę, że oczekuję stronę zrobioną od podstaw, począwszy od projektu przez jego zakodowanie. Były to moje warunki konieczne - spytałem czy firma jest gotowa podjąć się takiego wyzwania. Firma podjęła się takiego działania, stwierdziła że jest w stanie wykonać taką stronę. Przelałem 500zł. Otrzymałem stronę. Miałem kilka pytań dotyczących działania strony, elementów, gdzie się one znajdują czyli pytania czysto techniczne. Firma wysłała mi wyjaśnienia dotyczące strony, które ... w ogóle się nie zgadzały. Po wielu próbach kontaktu, niestety firma nie dawała znaku życia.

Jako, że potrzebowałem informacji technicznych o stronie, poprosiłem o pomoc osobę z forum które zajmuje się tworzeniem witryn internetowych. Jeden z użytkowników, ku mojemu zaskoczeniu wysłał mi ... szablon strony, na podstawie którego została wykonana moja strona.

Jednym słowem firma nie wywiązała się z umowy, prosiłem o stronę stworzoną od podstaw, od projektu graficznego który chciałem sam przysłać. Otrzymałem stronę stworzoną na szablonie graficznym, jak przejrzałem pozostałe realizacje stron z tej firmy, większość projektów to właśnie gotowce.

Czy mam możliwość jakiejś walki o odzyskanie pieniędzy? Umowy nie podpisałem. Posiadam jedynie emailową konwersacje w której jasno i wyraźnie napisane są moje oczekiwania. Zostałem po prostu oszukany. Nie mogę skorzystać z tego co otrzymałem, ponieważ nie jest to strona autorska.

Hideyoshi napisał:
... Nie mogę skorzystać z tego co otrzymałem, ponieważ nie jest to strona autorska.
A skąd takie przeświadczenie?

Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

PS.
Większość obecnie tworzonych stron powstaje na mniej lub bardziej złożonych szablonach, Stworzenie strony od podstaw to koszt od 4000,- wzwyż.

Ostatnia edycja:
Trochę źle się wyraziłem. Poprosiłem o stworzenie strony od podstaw, wtedy otrzymałem wycenę 500zł. Nie stawiałem budżetu na początku, taką cenę podała mi firma. Jeszcze raz powtórze - stworzenie strony całkowicie od podstaw, od zera, było moim wymogiem obowiązkowym. Wymagania podałem na początku i zadałem pytanie, czy firma jest w stanie zrealizować moje wymagania. Otrzymałem informację, że tak, że firma utworzy mi stronę od podstaw, począwszy od utworzenia projektu graficznego, a następnie zakodowania go.

I nie chcę skorzystać z tej strony, ponieważ nie takie były moje wymagania. Czy w związku z tym mogę ubiegać się o zwrot pieniędzy?

Ostatnia edycja:
Rozumiem, jednak jest tam informacja o kwocie nie większej niż 25%, czyli 25% może sobie zachować. Czy jest więc opcja otrzymania całości?

Nie ma, ma prawo zachować 25%.

PS.
To nie jest informacje lecz ustawowa regulacja.

Ostatnia edycja:
Leszek bardzo dobrze ci to wyjaśnił, na przyszłość nie pisz w ogłoszeniach, że życzysz sobie stronę od podstaw, lecz zaznacz jeśli oczywiście takie są twoje preferencje, że strona ma być autorska. I nie zgadzasz się na wykorzystanie gotowych czy przerabianie szablonów.
Jako, że wszystko ma być autorskie, licz się z kwotą od 3,4 tys w górę.
Tutaj nie wiele możesz zarzucić wykonawcy strony niestety, zrobił stronę od podstaw tylko, że jako podstawę wziął gotowy szablon.

Powrót