Wykonanie wyroku...

• Autor wątku Autor wątku hrabia1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hrabia1978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam na początku przedstawię w czym rzecz. Zostałem skazany na wyrok 2 miesięcy w zawieszeniu na dwa lata a dodatkowo przez okres kary pozbawienia wolnosci musze odpracowac w odpowiedniej firmie 30 bezplatnych godzin a dokladnie brzmi to tak na podstawie art.217 $ 1 k.k. za czyn opisany w pkt 1 aktu oskarżenia na karę 2 miesięscy ograniczenia wolności; na podstawie art. 35 $ 1 k.k. w zw. z art 34$ 2 PKT 2 K.K.K ORZEKA WOBEC OSKARŻONEGO OBOWIĄEK WYKONANIA NIEODPŁATNEJ KONTROLOWANEJ PRACVY NA CELE SPOŁECZNE W ODPOWIEDNIM ZAKŁADZIE PRACY W WYMIARZE PO 30 GODZIN W STOSUNKU MIESIĘCZNYM- PRZEZ CALY CZAS ODBYWANIA KARY OGRANICZENIA WOLNOŚCI.[/b](czyli rozumuje ze mam do wykonania 60 godzin) Dodam jeszcze ze wyrok wydal sad w Olsztynie a ja mieszkam i jestem zameldowany na mazowszu No i wszystko gra Tylko teraz problemy male sie pojawily udalem sie do PGK (jedyna firma w moim miescie zajmujaca sie takim sprawami) i tutaj pani mi powiedziala ze musze czekac... No i mam kilka pytan Czyli teraz musze czekac az przesla mi cos takiego jak Wykonalstwo(czy jak to sie nazywa) wyroku??? Czy w tym "wykonalstwie" bedzie mowa o tym w jakim zakladzie mam to wykonac??? Czy istnieje mozliwosc odpracowania tego w innym zakladzie pracy lub jakies organizacji np. klub sportowy uczniowski klub sportowy CZy o tym wszystkim to bedzie decydowal wysokawy sad w Olsztynie czy juz moj miejscowy??? Czy dostane kuratora??? Czy istnieje jakas mozliwosc zamiany tej pracy bo ja jestem zatrudniony a pani powiedziala mi ze odbywanie kary odbywa sie w godzinach 7-15??? Czy ja moze sam mam sie upomniec o te wykonalstwo wyroku (choc to glupie chyba pytanie:)) Moze ktos juz byl w podobnej sytuacji i ma troche orientacji jak i co bo dla mnie polskie prawo jest tak bezdennie glupie skomlpikowane i utrudniajace zycie ze szkoda slow... Pozdrawiam

[cytat:3gxo7xuo]czyli rozumuje ze mam do wykonania 60 godzin[/cytat:3gxo7xuo]

Dobrze rozumiesz :ok:

[cytat:3gxo7xuo]Czyli teraz musze czekac az przesla mi cos takiego jak Wykonalstwo[/cytat:3gxo7xuo]

Użyłeś całkiem ciekawego słowa w swojej wypowiedzi :ok: ale generalnie to musisz czekac właśnie na to o czym piszesz.

Czy sąd wiedział o tym, że jesteś zatrudniony?...Bo skoro pracujesz to będzie Ci ciężko wykonywac prace społeczne.
[cytat:3gxo7xuo]Kodeks karny
Art. 35.
§ 1. Obowiązek określony w Art. 34 § 2 pkt 2 polega na wykonywaniu nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne wskazanej przez sąd w odpowiednim zakładzie pracy, placówce służby zdrowia, opieki społecznej, organizacji lub instytucji niosącej pomoc charytatywną lub na rzecz społeczności lokalnej, w wymiarze od 20 do 40 godzin w stosunku miesięcznym.
§ 2. W stosunku do osoby zatrudnionej sąd, zamiast obowiązku określonego w § 1, może orzec potrącenie od 10 do 25% wynagrodzenia za pracę na rzecz Skarbu Państwa albo na cel społeczny wskazany przez sąd; w okresie odbywania kary skazany nie może rozwiązać bez zgody sądu stosunku pracy.
§ 3. Miejsce, czas, rodzaj lub sposób wykonywania obowiązku pracy, o którym mowa w § 1, sąd określa po wysłuchaniu skazanego.
[/cytat:3gxo7xuo]
Zwróc uwagę, że sąd zamiast pracy na cele społeczne może orzec o potrąceniu wynagrodzenia (§ 2), ale swoją decyzję podejmuje po wysłuchaniu skazanego (§ 3). Jeżeli natomiast podjąłeś prace po wydaniu wyroku to będziesz musiał wnioskowac o zmianę kary np. właśnie na potrącanie odpowiedniej sumy pieniężnej ze swoje wynagrodzenia.

Kiedy sprawa się zaczynała bylem bezrobotnym w trakcie znalazłem prace ale sędzia się nie pytał ja się nie wychylałem Szczerze mówiąc wolałbym to "odrobić" niż płacić bo słyszałem ze przelicznik jest całkiem całkiem 8 godzin okolu 100 zł. A czy istnieje taka możliwość by te godziny odrobić np. po moich godzinach pracy np wieczorkiem w tak jak pisałem wyżej klubach z młodzieżą a jeśli tak to jaka jest procedura załatwienia tej sprawy...

Dostałeś 2 miesiące ograniczenia wolności i jeśli złożysz wniosek o zamianę kary na grzywnę i poinformujesz Sąd o tym , że pracujesz, to Sąd zasądzi potrącanie Ci z pensji "oficjalnej" od 10-25 % przez 2 miesiące. Także ja wiem czy to takie straszne, nawet jeśli z 2 pensji będziesz miał potrącone 25%?

Czym bar5dziej sie nad tym zastanawiam tym wiecej mam watpliwosci....

Powrót