wykonanie zlecenia od zagranicznej firmy

• Autor wątku Autor wątku grześ1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grześ1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam,
Nie wiedziałem do jakiego działu wrzucić moje pytanie ale chyba ten będzie najodpowiedniejszy.
Zarejestrowałem się w zagranicznym portalu internetowym i z stamtąd biorę zlecenia np. wykonanie strony WWW, czy gra Flash. I czy jak takie coś robię muszę mieć działalność gospodarczą czy wystarczy tylko podatek dochodowy od tego zapłacić. Bo z tego co słyszałem na taką stronę WWW dają fakturę i sprzedają jako towar. Ale niektórzy mówią że to tylko umowa zlecenie i płacą podatek dochodowy, a nie prowadzą działalności. I jeszcze zleceniodawcy są przeważnie z USA, Kanada i UK, czy wtedy obowiązuje jakieś cło. Słyszałem skoro nie wysyła na żadnym nośniku danych, to się nie przesyła towaru czyli nie trzeba żadnego cła płacić.
A jeśli mogę takie coś robić na zasadzie umowy zlecenie w jaki sposób należy wykazać dochód jeśli formalnie takiej umowy nie ma. Działa to tak: zleceniodawca wysyła na portal jakiś projekt, zgłaszają sie programiści, zleceniodawca wybiera jakąś osobę i przelewa na konto portalu pieniądze. Jeśli programista ukończy projekt to te pieniądze są przelewane na konto programisty. Czyli w tym przypadku nie jest podpisywana żadna umowa, o uczciwość programistów i zleceniodawców dba ten portal.

Pewna strona internetowa chce mi zapłacić za licencję na wykorzystanie mojej gry na ich stronie, jaka to jest forma opodatkowania?

Powrót