zaraz zaraz czyli:
1. jeżeli ktoś zrobi zdjęcie mi bez mojej zgody i świadomości to może zrobić z nim co chce?
2. jesli dam mój telefon koledze czy komu kol-wiek nawet jakiemuś fotografowi aby mi zrobił zdj da mi telefon mój z tym zdj i powie ze nie mogę go udostępnić bo jest właścicielem zdj bo je zrobił a ja je udostępnię cos mi może zrobić nawet jak nie ma dowodów ze to on je robił bo są na moim tel ?
mi sie wydaje ze to juz nie prawa autorskie a prawa wizerunku graja role
Art. 81 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
czyli odnosząc sie do pierwszego posta jeżeli
"Z koleżanką jestem na zdjęciu i inna osoba nam je zrobiła (nawet bez zgody na swoim aparacie ) i poprosiłyśmy żeby nam je zgrała wtedy powiedziała że nie zgodzi się bez podpisu jej na tych właśnie zdjęciach ( chciałam dojść do kompromisu żeby nie podpisywała zdjęć na których jestem ale resztę tak) ( nie zgodziła się) czy ma prawo tak zrobić?"
nie nie ma prawa dać podpisu jeżeli ci nie zapłaciła za pozowanie gdyż jej podpis jako, że ona to zrobiła pozwala na promowanie swojej pracy oraz zarobku
Zgoda dorozumiana
W treści art. 81 ustawodawca wypowiada się co do szczególnej sytuacji, którą należy traktować jako udzielenie zgody na rozpowszechnienie wizerunku. Mianowicie, poprzez przyjęcie zapłaty za pozowanie osoba wyraża zgodę na rozpowszechnianie jej wizerunku.
"czy ma prawo nie pozwolić nam udostępnić zdjęć na których jesteśmy a ona zrobiła je moim telefonie ?" nie ma prawa w końcu zdjęcia są na Twoim telefonie wiec udostępnij ona nie ma praw do zdj jeżeli nie zapłaciła ci za pozowanie
czyli jeżeli ona chce zdj z podpisem musi ci za nie zapłacić : ) jako ze jest Twoja osoba : )
fotograf nie ma praw do żadnego zdjęcia które zrobił nawet swoim aparatem nie ma prawa zakazać ci udostępnienia jeżeli jest Twój wizerunek i jesteś rozpoznawalny na danym zdjęciu nie ma również praw do tego żeby dać swój podpis pod zdjęciem na którym jesteś bez Twojej zgody lub jego zapłaty dla Ciebie
wyjątkiem sa "imprezy, Kluby. oraz miejsca gdzie wyraźnie pisze ze przebywając na tym terenie wyrażasz zgodę na robię Tobie zdjęć oraz udostępnianie je" jeśli nie wyrażasz zgody an zdj nie masz prawa przebywać w danym miejscu.
czytałem 4 fora typowo fotograficzne o fotografiach i prawach do nich fotograf może uzyskać prawo do zdj tylko jeżeli zapłaci osobie pozującej i ma potwierdzenie