wykonywanie kserokopii książek w punkcie ksero - problemy

• Autor wątku Autor wątku studentkaaa86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studentkaaa86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
jestem studentką, przez jakiś czas pracowałam w punkcie ksero, został mi postawiony zarzut nielegalnego wykonywania kserokopii (nie tylko mi ale wszystkim pracownikom także włascicielowi) do naszych obowiązków nie należało odprowadzanie opłaty na rzecz organizacji zarzadzającej prawami autorskimi, nie wiedziałyśmy ze coś takiego jest, szef nas wogule nie poinformował. nie wiem co mam zrobić, wyglada na to ze szef chce całą odpowiedzialność zrzucić na nas (czyli pracowników) ! Prosze o pomoc!

oskarżona o popełnienie przestepstwa z art 117 ust 1 ustawy o prawie autorskim "1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia
utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania,
artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do lat 2."

przyznałam sie do wykonywania kopii ksiązek i do sprzedazy gotowych już skserowanych ksiązek, poprostu zeznałam prawde tak jak i reszta pracowników. Ale czy do odpowiedzialnosci nie powinien być pociągniety przedewszystkim własciciel, pracowałam tam przez krótki okres czasu(jedynym stałym pracownikiem była nasza kierowniczka)

Powrót