Wykonywanie usług budowlanych dla niemieckiego klienta. Rachunki i podatki.

• Autor wątku Autor wątku lukas2305
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas2305

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Na początek opiszę sytuację. Prowadzę działalność gospodarczą (jako jednoosobowa firma) świadczącą usługi budowlano-remontowe, głównie prace wykończeniowe. Jestem bez-vatowcem na ryczałcie 5,5%. Mam możliwość wykonania wyłącznie prac wykończeniowych dla znajomego w Niemczech i w związku z tym prosiłbym o udzielenie odpowiedzi na kilka moich pytań.
Czy swoją działalność muszę zgłosić w Niemieckim urzędzie i czy wiążą się z tym jakieś koszty?
Czy jest możliwość wystawiania takich samych rachunków jak tutaj w Polsce (chodzi mi głównie o "format" rachunku; z tego co doczytałem można wystawić rachunek w walucie obcej-euro lub po przeliczeniu na złotówki po kursie NBP z dnia wcześniejszego)?
Jak wygląda sprawa opodatkowania? Czy oprócz 5,5% w Polsce będę musiał opłacić coś w Niemczech?
Byłbym wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam, Łukasz

historia ciekawa, ale ten "znajomy" to bliska rodzina więc mi to nie grozi.
Prosiłbym jednak o odpowiedzi na pytania;)

Podatek dochodowy płacisz nadal w Polsce, jeżeli jedno zlecenie nie trwa dłużej niż rok. Będziesz jednak musiał postarać się o niemiecki numer identyfikacji podatkowej, aby uzyskać Freistellungsbescheinigung. Z tym zaświadczeniem Twój zleceniodawca nie będzie już musiał potrącać 15 % podatku (Bauabzugssteuer). Bez tego będziesz musiał za każdym razem ubiegać się o zwrot podatku.
Przed wykonaniem pierwszego zlecenia będziesz ewentualnie musiał zameldować się w miejscowej izbie rzemieślniczej (Handwerkskammer), zależy o tego, jakie konkretne prace wykonujesz.
Faktury wystawia się bez VAT, powinien być numer VAT-EU każdej ze stron i wzmianka typu VAT REVERSED, dla polskiej urzędu skarbowego najlepiej jeszcze podstawa prawna zwolnienia. Tak to funkcjonuje u VAT-owców. W Twoim przypadku nie wiem.

ooo, widzisz...dzięki za informacje.
z tymi pracami jakie będę wykonywał to głównie kafelkowanie, tapetowanie, gipsowanie, ścianki k-g i takie tam pierdoły; na pewno krócej niż 6 miesięcy...prosiłem "znajomego" o rozeznanie u siebie na miejscu więc możliwe że się w 100% wyjaśni.
Jeszcze tylko sprawa tych faktur dla bez-vatowców. Gdyby tak ktoś wiedział to bardzo proszę o informację.

Zgloszenie dzialalnosci w Niemczech to wydatek ok. 20 euro. Rozstrzygniecie dylematu, czy i kiedy powstanie obowiazek zgloszenia dzialalnosci w Niemczech i odprowadzania w Niemczech podatkow i innych danin (przynaleznosc do Izby rzemieslniczej , itp) to nie jest latwa sprawa. Nie mozna zapomniec o posiadaniu dokumentu A1 z Polski. Wystawianie faktur za roboty budowlane dla osob fizycznych powinno byc dokonywane z niemieckim VAT (lub bez jezeli jest sie zwolnony od VAT w Niemczech). Miejscem wykonywania uslug budowlanych jest zgodnie z europejskimi przepisami VAT sa Niemcy (tam gdzie jest nieruchomosc). Inna sprawa jezeli wykonujesz roboty remontowe. Definicja robot budowlanych rozni sie od pojecia polskiego. Przytoczona przez ciebie informacja o przeniesieniu obowiazku podatkowego podatkiem VAT na odbiorce uslugi to inna bajka. Wtedy jestes VAT-owcem, ale wystawiasz rachunek bez VAT (rozliczy go odbiorca-ale tylko jezeli jest platnikiem VAT, i ......) Mowimy wtedy o "reverse charge" (art 13 b UStG)
Co do opodatkowania podatkiem dochodowym od osob fizycznych (ewentualnie w Niemczech rowniez Gewerbesteuer). Rozrozniamy przepisy o wykonywaniu robot budowlanych (porozuminie o unikaniu podwojnego opodatkowania), gdzie obowiazek podatkowy powstaje po 12 miesiacach. Sprawa liczenia tego okresu to tez niezla zabawa (dotyczy w zasadzie pojedynczego kontraktu). Przepisy niemieckie mowia o 6 miesiacach (w tym przypadku inne roboty niz budowlano- montazowe). Istnije jednak regulacja o powstaniu obowiazku podatkowego po przekroczeniu pobytu 183 dni w Niemczech. Nie sile sie na tlumaczenie jak liczony jest ten okres, kiedy sie zaczyna i konczy. Sprawdz art 15 Porozumienia o unikaniu podwojnego opodatkowania.

Powrót