L
lukas2305
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam. Na początek opiszę sytuację. Prowadzę działalność gospodarczą (jako jednoosobowa firma) świadczącą usługi budowlano-remontowe, głównie prace wykończeniowe. Jestem bez-vatowcem na ryczałcie 5,5%. Mam możliwość wykonania wyłącznie prac wykończeniowych dla znajomego w Niemczech i w związku z tym prosiłbym o udzielenie odpowiedzi na kilka moich pytań.
Czy swoją działalność muszę zgłosić w Niemieckim urzędzie i czy wiążą się z tym jakieś koszty?
Czy jest możliwość wystawiania takich samych rachunków jak tutaj w Polsce (chodzi mi głównie o "format" rachunku; z tego co doczytałem można wystawić rachunek w walucie obcej-euro lub po przeliczeniu na złotówki po kursie NBP z dnia wcześniejszego)?
Jak wygląda sprawa opodatkowania? Czy oprócz 5,5% w Polsce będę musiał opłacić coś w Niemczech?
Byłbym wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam, Łukasz
Czy swoją działalność muszę zgłosić w Niemieckim urzędzie i czy wiążą się z tym jakieś koszty?
Czy jest możliwość wystawiania takich samych rachunków jak tutaj w Polsce (chodzi mi głównie o "format" rachunku; z tego co doczytałem można wystawić rachunek w walucie obcej-euro lub po przeliczeniu na złotówki po kursie NBP z dnia wcześniejszego)?
Jak wygląda sprawa opodatkowania? Czy oprócz 5,5% w Polsce będę musiał opłacić coś w Niemczech?
Byłbym wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam, Łukasz